Odgođeni parlamentarni izbori u Egiptu

Izborna komisija objavilo je da će izvijestiti o novim datumima nakon što zakon stupi na snagu (EPA)

Egipatski sud danas je naložio da se parlamentarni izbori, koji su trebali biti održani 21. marta, odgode na neodređeno vrijeme, izvijestila je državna novinska agencija Al-Ahram.

Sud je odredbu donio na osnovu odluke koju je u nedjelju donio Vrhovni ustavni sud, a prema kojoj granice izbornih jedinica krše načelo jednake zastupljenosti.

Predsjednik Abdel Fattah Al Sisi predložio je Vladi da napravi novi nacrt zakona o izbornim jedinicama u roku od mjesec dana kako bi se izbjeglo daljnje odgađanje izbora.

Politička mapa puta

Izborna komisija objavila je da će izvijestiti o novim datumima nakon što zakon stupi na snagu.

Egipat je bez parlamenta od polovine 2012, a parlamentarni izbori posljednji su korak u političkoj mapi puta koju je objavila vojska u julu 2013. nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika, nakon masovnih demonstracija protiv njegove vladavine.

Egipatski Ustavni sud presudio je u nedjelju da je član zakona kojim se definiraju izborne jedinice neustavan, čime je otvorio put za moguću odgodu dugo očekivanih parlamentarnih izbora.

Bivši vrhovni komandant egipatske vojske i Abdel Fattah al-Sisi postao je predsjednik u maju 2014. godine.

S obzirom da je parlament u Egiptu raspušten, Sisi je preuzeo ovlasti zakonodavnog tijela kako bi uveo ekonomske reforme, ali i  smanjio političke slobode.

Očekuje se da će u novom parlamentu dominirati Sisijeve pristaše.

Izvor: Agencije