U Francuskoj drugi krug lokalnih izbora

U Francuskoj se održava drugi krug lokalnih izbora, koji mnogi smatraju odmjeravanjem snaga uoči regionalnih izbora krajem godine, ali i predsjedničkih izbora 2017.

Do podne je glasalo preko 15 posto stanovnika s pravom glasa, što je za tri posto manje nego u prvom krugu.

Lokalni vijećnici u cijeloj Francuskoj, koji raspolažu budžetom od 70 miljardi eura, približno tri puta većim od regionalnog, odlučuju o održavanju javnog dobra, pa do eknomskog razvoja.

“Imamo Nacionalnu frontu koja se pomalo povezuje u cijeloj Francuskoj, tako da mislim da postoji jedna očita opasnost. Socijalisti gube snagu, to je neminovno rezultat krive politike, ali je velika opasnost što dvije velike stranke trebaju biti svjesne, da trebaju mijenjati svoju politiku, a ne samo govoriti. Ne smiju osvajati vlast da bi samo bili na vlasti, to je osnovno”, kaže jedna glasačica.

Pariz i Lyon ne glasaju

U prvom krugu lokalnih izbora, pobijedila je stranka bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya i vrlo je vjerojatno da će on biti predsjednički kandidat konzervativnog UMP-a za dvije godine.

Socijalisti Francoisa Hollandea prošli su malo bolje nego se očekivalo, i u prvom krugu su osvojili 20 posto glasova, no to je bilo dovoljno da budu tek treći. Bio je to četvrti poraz nakon općinskih, evropskih i senatorskih izbora.

U prvom krugu, protuevropska i antiimgracijska Nacionalna fronta nije prošla onako dobro kako su joj ankete predviđale, ali je osvojila 25 posto glasova.

U postizbornim kombinacijama za formiranje vlasti, i socijalisti i Sarkozyijeva konzervativna stranka UMP, odbacili su mogućnost koaliranja s Nacionalnom frontom. Ovisno o veličini mjesta i grada gdje žive, neka biračka mjesta bit će zatvorena već u 18, a ona u većim urbanim sredinama, u 20 sati.

Pariz i Lyon ne glasaju na lokalnim izborima, jer se statistički vode kao jedna općina i departman.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Francuskoj se održava prvi krug lokalnih izbora. Zanimljivi su jer su  test raspoloženja francuskih birača. Prema anketama, vodi desničarska Nacionalna fronta Marine Le Pen koju slijedi konzervativna stranka UMP bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya. Vladajuća Socijalistička partija predsjednika Francoisa Hollandea je na trećem mjestu. Više od 43 miliona Francuza s pravom glasa bira blizu 4000 […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO