London nametima istjeruje dizelaše sa ulica

U Velikoj Britaniji nema simpatija za vlasnike automobila koji koriste dizel. Zagađenje koje im pripisuju povezuju s podacima da od srčanih bolesti, astme i raka godišnje umre oko 29 hiljada ljudi u toj zemlji.

Nakon desetljeća poreznih olakšica za dizel automobile, pojedini vozači u Velikoj Britaniji, sada se suočavaju sa novim nametima zbog izbora automobila koji je jeftiniji za registraciju, ali više zagađuje od benzinca.

Gradonačelnik Londona predložio je da se dnevni namet za vožnju radnim danima u središtu grada poveća sa sadašnjih 11,5 na 22,5 funti, ali samo za dizelaše. Osim toga, stanovnici strogog centra grada za svoje dizelaše plaćat će dodatnih 96 funti mjesečno za parking.

Izgleda da je rast popularnosti dizel automobila postao prevelik. Prije deset godina, jedan od deset automobila je koristio dizel gorivo. Danas, taj omjer je jedan od tri.

Ozbiljne posljedice po zdravlje

Njihova popularnost osobito se povećala nakon što je Vlada 2001. godine uvela porezne olakšice kako bi smanjila emisiju ugljendioksida iz benzinskih motora.

“Za dizele se uvijek smatralo da su ekonomičniji, te da zbog toga proizvode manje štetnih gasova koji doprinose globalnom zagrijavanju. Ali, dizelski motori proizvode druge štetne gasove koji stvaraju ozbiljne zdravstvene posljedice za čovjeka”, kaže John Murlis.

Među njima je i azotni oksid koji osobito šteti obeljelima od astme.

“Ukoliko šetate ulicom gdje je velika koncentracija automobila, tačno možete osjetiti kako vam izduvni gasovi prolaze kroz nozdrve i ulaze u pluća”, kaže Andrea Douglas.

Međutim, vozače dizelaša teže je uvjeriti da promijene gorivo.

Britansko udruženje proizvođača motora uskoro pokreće novu kampanju kojom promoviraju dizel motore.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera