Opoziciona vojska Fetih zauzela Idlib: Assadovi vojnici bježe

Abu Raska iz vojske Fetih rekao kako su zauzeli centar grada Idila (Anadolija)
Abu Raska iz vojske Fetih rekao kako su zauzeli centar grada Idila (Anadolija)

Vojska Fetih koja djeluje u redovima opozicionih snaga u Siriji u potpunosti je zauzela grad Idlib na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolija. 

U saopćenju vojske Fetih navodi se da su nakon pet dana oružanih napada na snage režima Bashara al-Assada u potpunosti zauzeli grad Idlib.

Usame Ebu Ibrahim, zapovjednik vojske Fetih, za Anadoliju je kazao da su tokom prethodnih pet dana izvodili napade teškim oružjem na zgrade i štab Assadovih snaga. Potvrdio je da su danas u potpunosti uspostavili kontrolu nad gradom.

Stanovnici su sa tog područja prebačeni na bezbjednija mjesta zbog zračnih napada sirijskog režima.

“Uspostavili smo kontrolu nad mjestima kao što su gradski muzej, Odjel za zračne napade, gradski terminal, centralni zatvor, zgrada guvernera, gradska pošta, odjel za kriminal i štab vojnih i sigurnosnih snaga”, rekao je Ibrahim.

Ističe kako vojnici sirijskog režima bježe prema jugu Idliba.

‘Dolazimo prema tebi’

“Assadove snage, koje se nisu mogle suprotstaviti napadima opozicionih snaga, bježe prema kasarni Mastuma na jugu grada”, istakao je Ibrahim.

Naglasio je da je u sukobima ubijen i zarobljen veliki broj vojnika Assadovog režima. Napominje kako su se neki vojnici preobukli u civilnu uniformu i pomiješali sa stanovnicima.

Abu Raska iz vojske Fetih također ističe kako su zauzeli centar grada Idila.

“Zauzeli smo centar grada. Uz Božiju pomoć nastavit ćemo napredovati prema mjestima na jugu. Bashare, pobjeđujući tvoje vojnike, mi dolazimo prema tebi”, rekao je ovaj pripadnik vojske Fetih.

Opoziciona vojska Fetih, koja je nastala udruživanjem nekoliko jedinica, opkolila je i selo El-Fuaa u Idlibu, koje podržava Assadov režim.

Izvor: Agencije


Povezane

Opozicioni borci u Siriji, pripadnici Fronta Al Nusra, povezani sa Al-Kaidom, pokrenuli su ofanzivu na Idlib na sjeverozapadu zemlje. Strateški je važan jer se nalazi u zoni koja povezuje Halep sa glavnim gradom Damaskom.

Pobunjenički izvori u Siriji rekli su Al Jazeeri da planiraju ofanzivu na grad Idlib kako bi potisnuli vladine snage. Kolone automobila pokušavaju napustiti grad. Mnogi od njih odlaze preko graničnog prelaza Bab Al-Hawa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO