U nedjelju glasa 170 miliona Nigerijaca

Na izborima u Nigeriji, zakazanim za nedjelju, pravo glasa ima 170 miliona Nigerijaca. Lider opozicije Muhammad Buhari glavni je protivnik aktuelnom predsjedniku najmnogoljudnije afričke države Goodlucku Jonathanu.

Buhari je pozvao Nigerijce da u što većem broju izađu na birališta.

Vlast je preuzeo u vojnom udaru i vladao Nigerijom od januara 1984. do augusta 1985. godine. Od tada je Buhari tri puta pokušao postati predsjednik, ali bezuspješno. Dok je bio na vlasti, zatvarao je novinare bez optužbe i zabranio javne proteste.

Ipak, oni koji ga podržavaju, kažu kako se ovaj 73-godišnjak promijenio.

„Buhari je oduvijek bio skroman. Nikad nije bio korumpiran, a državom danas vlada korupcija. To bi bila promjena koju bi ljudi željeli vidjeti“, govori Clement Nwankwo iz političkog i pravnog centra Avice.

Rat protiv nediscipline

Buhari važi za nepotkupljivog, skromnog i discipliniranog čovjeka. Dok je bio na vlasti, uveo je politiku takozvanog „rata protiv nediscipline“, kako bi u društvo vratio moralne vrijednosti. Kao rezultat toga, osuda za prevaru mogla je biti i smrtna kazna.

Ipak, oni koji ga kritiziraju kažu kako nema odgovore na probleme s kojima se Nigerija suočava.

„Promjena koju Buharijeva stranka predlaže, samo je lista želja. Kaže kako će se boriti protiv korupcije, ali ne znamo kako. Ne objašnjava koje su to metode. Kaže kako će unaprijediti sistem obrazovanja, ali ne znamo na koji način“, kaže politički analitičar Udenta Udenta.

Buhari sada podržava demokratiju i kaže kako će smanjiti nezaposlenost, te da će unaprijediti obrazovanje i rad javnih službi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO