Tunis: Uhapšen vođa napadača na muzej

Iz sigurnosnih razloga nije otkriven identitet uhapšenog vođe ćelije (EPA)

Sigurnosne snage Tunisa uhapsile su vođu grupe koja je prošle sedmice izvela napad na muzej Bardo u Tunisu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Anadolija.

“Ćelija se sastojala od 15 terorista. Svaki od njih je imao specijalni zadatak kao što su koordinacija, osiguranje oružja i pripremanje za napad”, rekao je za Anadoliju glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa Rafik Chelli.

On iz sigurnosnih razloga nije želio otkriti identitet uhapšenog.

Veza sa Alžirom

“Članovi ćelije sastali su se ranije sa alžirskim teroristom Luqmanom Abu Sakhrom, za kojim se vodi potraga, a koji predvodi grupu Uqba ibn Nafi, koja je nedavno proglasila odanost terorističkoj organizaciji Islamska država Irak i Levant”, rekao je Chelli.

Najmanje 23 osobe, uključujući 20 stranih turista, ubijeno je prošle srijede kada je napadač upao u muzej Bardo u Tunisu. Među stradalima u napadima nalazili su se turisti iz Italije, Japana, Poljske i Španije.

Odgovornost za napad je kasnije preuzela grupa povezana sa ISIL-om.

Ministar unutrašnjih poslova Tunisa Najem Gharsalli u ponedjeljak je otpustio nekoliko viših sigurnosnih zvaničnika zbog mogućih propusta u vezi sa napadom na muzej.

Izvor: Agencije