SAD isporučio prva oklopna vozila Ukrajini

Ukrajinski predsjednik je najavio da će u narednih 45 dana Ukrajina dobiti preostale transportere (EPA)

Sjedinjene Američke Države isporučile su danas Ukrajini prvih deset oklopnih vozila tipa Humvee u okviru programa vojne pomoći za borbu protiv separatističkih snaga na istoku zemlje koje podržava Rusija, javio je Associated Press.

Na aerodromu Borispolj u Kijevu pošiljku je dočekao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, prenosi Ukrinform.

Ukrajinska agencija navodi da je prilikom uručenja, Porošenko pregledao pošiljku visokomobilnih multifunkcionalnih vozila i lično sjeo za volan jednog od njih, kako bi ga testirao na aerodromskoj pisti.

‘Antiterorističke operacije’

Ukrajinski predsjednik najavio je da će sva vozila nakon opremanja biti upućena prije svega, u visokomobilne desantne jedinice, koje obavljaju zadatke u zoni antiterorističke operacije.

“Želim da zahvalim našim partnerima – SAD, za svestranu podršku Ukrajini. To je realna i prava potvrda strateškog partnerstva između naših zemalja”, rekao je Porošenko, zahvaljujući Washingtonu na čvrstoj poziciji u rješavanju konflikta u Donjecku.

Porošenko je zahvalio SAD i na inicijativi i upornosti kada je u pitanju produženje sankcija Moskvi, navodi ukrajinska agencija.

Ukrajinski predsjednik je najavio da će u narednih 45 dana Ukrajina dobiti preostala Humvee vozila, što je predviđeno sporazumom sa Washingtonom, navodi AP.

Vojna pomoć

Porošenkov kabinet najavio je da će SAD isporučiti Ukrajini 230 oklopna vozila, podsjeća američka novinska agencija, dodajući da je administracija američkog predsjednika Baracka Obame najavila pružanje vojne neubojite pomoći u iznosu od 75 miliona dolara, ali da se uzdržala od nuđenja ubojite opreme, uprkos pozivima iz Kongresa da to učini.

Porošenko je sredinom mjeseca najavio i da će ukrajinske izviđačke jedinice najzad dobiti britanske oklopne transportere Saxon.

Ukrinform je tada podsjetio i da su Sjedinjene Države odlučile da Ukrajini daju nekoliko sistema bespilotnih letjelica Raven, 30 oklopnih višenamjenskih vozila i 200 džipova istog tipa, vrijednih približno 75 miliona dolara.

Izvor: Agencije