Protest u Kabulu zbog ubistva djevojke

Nakon protivljenja gatari, Farkhunda je pretučena, kamenovana, gurnuta s krova, odvezena automobilom i bačena u rijeku (AP)

Najmanje 2.000 Afganistanaca okupilo se na ulicama Kabula iskazujući nezadovoljstvo zbog brutalnog ubistva 27-godišnje Farkhunde, koje se desilo prošle sedmice.

Demonstracije protiv tog zločina, izazvanog lažnim optužbama da je spalila Kur'an, danas su prerasle u pokret protiv konzervativnih pogleda o islamu u Afganistanu, prenosi Anadolija.

Bijesne žene kojima su se pridružili muškarci i društveni aktivisti okupili su se ispred Vrhovnog suda u Kabulu, zahtijevajući pravdu za ubijenu djevojku.

Demonstranti zahtijevaju da se zabrani prodaja hamajlija na kojima su ispisane vjerske poruke kojima se Farkhunda usprotivila, tvrdeći da to nije u skladu sa islamskim propisima, što je izazvalo ljutnju gatare i njenu tvrdnju da je spalila Kur'an.

Kako navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana, u brutalnom napadu na djevojku učestvovale su 22 osobe, a suspendovano je 20 policijskih službenika jer ga nisu uspjele spriječiti.

Među demonstrantima danas je bila Latifa (17): “Ovdje sam da kažem – ne ekstremizmu. Nadam se da će Farkhundina smrt pokrenuti ljude protiv ekstremizma u Afganistanu, kao što je samožrtvovanje mladića u Tunisu pokrenuto Arapsko proljeće.”

Konzervatizam i neobrazovanosti

Drugi aktivist Zabihullah pozvao je na provođenje pravde i kazao da je vrijeme da se iskorijeni ekstremizam koji je doveo do ubistva djevojke.

Mnogi vjeruju da razlog u beskompromisnim pogledima na islam u zemlji kojoj se često sudaraju s propisima leži u konzervatizmu i visokom stepenu neobrazovanosti.

Univerzitetski profesor Sebghatullah Rasikh smatra da dio problema leži u tome što se ljudi pozivaju na religiozne autoritete, zvane mule, čiji je nivo obrazovanosti veoma nizak, umjesto da se pozivaju na Kur'an.

“Trebamo obrazovati ljude o principima islama”, rekao je Rasikh.

Prodavanje vradžbina i talismana veoma je popularno u Afganistanu, u kojem mnogi vjeruju da oni donose sreću i pomažu rješavanje porodičnih problema. Za vračare je to izvor prihoda.

Farkhunda koja je, kako kažu njeni roditelji, stekla vjersko fakultetsko obrazovanje izazvala je gnjev konzervativne gatare, preispitujući njenu praksu.

Brutalno ubistvo

Shuaib, jedan od stanovnika Kabula, rekao je da je jednom sreo mulu poznatog kao Mula-e-Taimani, koji mu je pokazao svoju fotografiju s bivšim afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i njegovom suprugom.

“Karzaijeva žena uspjela je začeti dijete uz pomoć moje hamajlije. Ministri mogu dobiti glas u parlamentu uz pomoć mog talismana”, rekao je mula, kaže Shuaib.

Nakon smrti djevojke, afganistansko religijsko vijeće također je osudilo napad i pozvalo vlasti da zabrane prodaju takozvanih talismana u džamijama i drugim manjim svetištima.

Nakon protivljenja gatari, Farkhunda je pretučena, kamenovana, gurnuta s krova, odvezena automobilom i bačena u rijeku Kabul prošlog četvrtka. Policijski zvaničnici kasnije su rekli da su tvrdnje o spaljivanju Kur'ana bile lažne. 

Izvor: Agencija