Potvrđeno za AJB: U padu aviona poginuo bračni par porijeklom iz BiH

Istraga o padu aviona Germanwingsa u francuskim Alpama se nastavlja (Reuters)

U padu aviona Germanwingsa sa 144 putnika i šest članova posade bilo je i dvoje državljana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Al Jazeeru Edin Dilberović, ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj.

Riječ je o bračnom paru Fehretu (1957) i Emiri Smailagić (1959) koji imaju njemačko državljanstvo. 

Fehret je, inače, porijeklom iz Banja Luke, a u Njemačku je došao prije rata gdje je bio vlasnik taxi preduzeća, dok je njegova supruga Emira iz Bihaća. 

Oni su bili nastanjeni u njemačkom gradu Neussu, u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija

“Radi se o informacijama koje smo dobili od policije i kompanije. Čekamo službenu potvrdu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, a da bismo je dobili morali smo dati imena i datume rođenja navedenih putnika”, naveo je Dilberović za Anadoliju.

Sin u šoku

U Njemačkoj, gdje je živio bračni par Smailagić, nalazi se najbliža familija Fehreta i Emire, njihov sin, sa tetkom – Emirinom sestrom.

“Ambasada BiH u Berlinu kao i Generalni konzulat BiH u Frankfurtu stavio se na raspolaganje familiji kako bi im pružio svu potrebnu pomoć. Sin ne može da priča, što je razumljivo, s obzirom na to da je u šoku, a sam je, nema ni braće ni sestara, nego samo tetku koja je sa njim”, istakao je Dilberović. 

Avion Airbus A320 srušio se jučer u blizini sela Barcelonnette na jugu Francuske na letu iz Barcelone za Dusseldorf i nije bilo preživjelih putnika.

Za sada je potvrđeno da je među putnicima bilo najviše Nijemaca, zatim Španaca, te državljana Australije, Turske, Danske, Holandije i Belgije, Velike Britanije i Meksika.   

Istraga o padu aviona Germanwingsa  u francuskim Alpama se nastavlja, dok zvaničnici upozoravaju da bi operacije mogle potrajati danima zbog nepristupačnog terena.

Izvor: Al Jazeera i agencije