Otmica nova taktika ISIL-a i Boko Harama

Pripadnici Boko Harama poveli djecu sa sobom kada su se povlačili iz Damasaka (Reuters)

Masovna otmica djece postala je nova ratna taktika naoružanih grupa kao što su organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Boko Haram, izjavila je Leila Zerrougui, specijalna predstavnica Ujedinjenih naroda za djecu i oružane sukobe.

“Masovne otmice žena i djece postale su ratna taktika koja se koristi na sistematski način radi teroriziranja, potčinjavanja i ponižavanja čitavih zajednica”, objasnila je Zerrougui prilikom govora u Vijeću sigurnosti o sudbini djece u ratovima.

“Oteta djeca se koriste kao vojnici, ljudski štit, seksualni robovi ili za izvršenje samoubilačkih napada”, kazala je ona i dodala: “Ove masovne otmice su sve češće i ja pozivam Vijeće da pokloni pažnju tom uznemirujućem fenomenu.”

Apel UN-ove predstavnice uslijedio je nakon što je objavljeno da se blizu 500 djece starosti do 11 godina vodi kao nestalo iz nigerijskog grada Damasaka nakon što su ga napustili borci Boko Harama.

U aprilu 2014. Boko Haram je oteo 276 učenica u Čiboku, u Nigeriji. Pedeset i sedam djevojčica je uspjelo da pobjegne, ali 219 se smatraju nestalim, prenosi agencija Fena.

Zerrougui je sugerirala Vijeću da “aktivira načine pritiska” kojim raspolaže nad naoružanim grupama.

“Osim vojnog pritiska, ne treba zanemariti važnost sudskog pritiska i sankcije”, podsjetila je.

Prema podacima koje je iznio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, gotovo 230 miliona djece žive u zemljama i zonama sukoba, a 15 miliona ih je “direktno ugroženo nasiljem”.

Odvedeno 500 djece

U srijedu je trgovac iz nigerijskog grada Damasaka rekao za Reuters da su pripadnici Boko Harama poveli 500 djece sa sobom kada su odlazili, prenosi Tanjug.

Vojnici iz Nigera i Čada zauzeli su Damasak ranije ovog mjeseca, okončavši time višemjesečnu kontrolu pobunjenika.

Maina Maaji Lawan, senator sjeveroistočne nigerijske države Borno, kaže da taj slučaj spada u tipične.

“Djecu šalju u islamske škole, medrese, a mladiće starosti od 16 do 25 godina, regrutiraju i indoktriniraju ih kako bi imali kanale opskrbe za svoje užasne misije”, rekao je Maina.

Prijetnja centralnoj Aziji

U međuvremenu, predsjednik Afganistana Ashraf Ghani rekao je da uspon ISIL-a stvara tamni oblak iznad centralne Azije dok naoružane grupe sve više prodiru u tu zemlje s ciljem destabilizacije svih država u regiji.

“Teroristički pokreti, čiji je cilj destabilizacija država u regiji, traže nove baze za svoje operacije”, rekao je Ghani na zajedničkom sastanku američkog Kongresa, prenosi Srna.

Dodao je da ISIL već šalje određene grupe izvidnice u južni i zapadni Afganistan samo da “ispita teren”.

“Teroristi koji ne priznaju granice predstavljaju prijetnje regiji centralne Azije i cijelom svijetu”, rekao je Ghani, dodajući da je Afganistan prvi u borbi protiv ekstremizma.

Izvor: Agencije