Novinari Al Jazeere: Zašto smo hapšeni?

Sud u Kairu odgodio je ponovljeno suđenje novinarima Al Jazeere Mohamedu Fahmyju i Baheru Mohamedu do 22. aprila.

Fahmy i Mohamed bili su zatvoreni na osnovu optužbi za “pomaganje terorističkoj organizaciji” i pušteni su na slobodu nakon plaćene kaucije 12. februara. Iza rešetaka su proveli više do 400 dana, a iz suda navode kako se protiv njih dvojice i dalje vodi slučaj.

Dvojica novinara pojavila su se u sudnici u srijedu ujutro, a prethodno su odgođena suđenja od 8. i 19 marta.

Raniji sud naredio je tročlanom tehničkom komitetu da revidira “inkriminirajuće” dokaze i videosnimke. Komitet je došao do zaključka da su snimci štetni po nacionalnu sigurnost, prenosi agencija Reuters.

Nakon razgovora sa prethodnim članovima tog komiteta, predsjedavajući suda Hassan Farid zatražio je formiranje novog tehničkog komiteta s istim ciljem.

Istražitelj zaboravio događanja

Egipćanin Mohamed i Kanađanin Fahmy su, zajedno s njihovim kolegom Australcem Peterom Gresteom, osuđeni prošle godine na sedam do 10 godina zatvora po optužbama za širenje laži i pomaganje “terorističkoj organizaciji”, kako se u dokumentima navodi, pokretu Muslimanska braća koji je proglašen nelegalnim u Egiptu.

Greste je oslobođen 1. februara i deportovan nakon 400 dana provedenih u kairskom zatvoru.

Na saslušanju prošlog četvrtka ispitivan je i policijski oficir koji je vodio istragu, no nakon što je kazao kako se ne sjeća većine događaja, sudija je zatražio da odstupi sa klupe za svjedoke.

“Danas vodeći istražitelj, zbog kojeg se nevini nalazimo u ovom kavezu, ponovo nije odgovorio na ključna pitanja za ovaj slučaj. Koji su kriteriji da se neko nalazi među Muslimanskom braćom? Kako je on odlučio da sam ja u tom pokretu? Na osnovu čega? Najvažnije, zašto nas je uopće uhapsio? Taj čovjek nema odgovora na ova pitanja”, izjavio je Fahmy.

Tri godine za ispucani metak

Njegov kolega Mohamed vjeruje da je suđenje bilo uspješno nakon što članovi tehničkog komiteta nisu mogli odgovoriti na vitalna pitanja koja su im bila upućena.

“Tako da danas mislim da je uspješno bilo to što nisu svi kazali kako nisu odgovorni i nisu napisali izjave. Pa, ko je onda pisao izjave protiv nas? To je veliko pitanje za sve. Ko je napisao te iskopirane izjave? To je veoma važno nama. Kako neko može reći da smo objavili ili snimili materijale protiv nacionalne sigurnosti, a potom članovi kažu kako to nisu rekli”, istakao je.

Egipatske vlasti optužuju Al Jazeeru da je megafon Muslimanske braće, pokreta koga je vojska uklonila s vlasti 2013. godine. Ove optužbe Al Jazeera odbacuje.

Novinari ove kuće su pritvoreni decembra 2013. godine. Kažu kako su samo radili svoj posao.

Njihovo pritvaranje osnažilo je stavove grupa za zaštitu ljudski prava da Vlada Egipta oduzima slobode dobijene nakon ustanka 2011. godine, kada je svrgnut Hosni Mubarak.

Mohamed je dobio dodatne tri godine zatvora jer je posjedovao jedan ispucani metak.

Izvor: Agencije