Jemenski zvaničnik: Hadi nije napustio zemlju

Hadi od UN-a traži podršku za vojnu pomoć (EPA)

Predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi nije napustio zemlju i pomorskim putem otišao u Djibouti kako su danas pisali jemenski mediji, kazao je neimenovani zvaničnik Jemena.

Visoki zvaničnik Jemena je pod uvjetom da se ne objavi njegovo ime, negirao vijesti tamošnjih medija da je predsjednik zemlje Hadi napustio zemlju, javlja Anadolija.

“Predsjednik Hadi nije napustio zemlju i pomorskim putem otišao u Djibouti kako su danas pisali jemenski mediji”, kazao je neimenovani zvaničnik, ali nije dao više informacija o tome gdje se predsjednik Hadi trenutno nalazi.

Prema ranijim izvještajima koji dolaze iz Jemena, predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi i njegovi glavni vojni zapovjednici su u bjekstvu, dok su drugi vojni čelnici, uključujući ministra odbrane, zarobljeni nakon što su pripadnici šiitskih pobunjeničkih milicija Husija ušli u grad Aden.

Aden je lučki grad na jugu Jemena, u kojem je Hadi privremeno uspostavio prijestolnicu.

Sa druge strane, dva viša jemenska zvaničnika, uključujući zapovjednika državne sigurnosti, ranije su kazali informativnoj agenciji Reuters da je Hadi i dalje u Adenu i da ne namjerava da napusti grad.

Upitan u srijedu da li je Hadi u Jemenu, brigadni general Ali al-Ahmadi, zapovjednik državne sigurnosti, kazao je Reutersu: “On je ovdje. Ja sam sada sa njim u palati. On je u Adenu”.

Al Jazeera nije mogla da neovisno potvrdi ove izvještaje.

Ranije je pet jemenskih zvaničnika informativnoj agenciji Associated Press kazalo da je Hadi pobjegao iz svog doma u Adenu na za sada nepoznatu lokaciju, nakon što su se šiitski pobunjenici primakli njegovom utočištu.

Zauzeta baza

Jemenski predsjednik je navodno pobjegao nekoliko sati nakon što je pobunjenička televizija saopćila da su Husi i njihovi saveznici zauzeli zračnu vojnu bazu, odakle su američke i evropske snage savjetovale lokalnu vojsku kako da se bore protiv pripadnika Al-Kaide.

Zračna baza je udaljena samo 60 kilometara od Adena, lučkog grada u kojem je Hadi uspostavio privremenu prijestolnicu.

Zvaničnici su informacije dostavili AP-u uz uvjet da ostanu anonimni, jer nisu ovlašteni komunicirati s novinarima.

Svjedoci su saopćili da su vidjeli konvoj predsjedničkih vozila kako u srijedu napušta Hadijevu palaču, lociranu na brdu u Adenu.

Snage pobunjene milicije Husa i njihovi saveznici napali su i zauzeli veliku zračnu vojnu bazu sjeverno od Adena, iz koje je nedavno evakuirano 100 američkih vojnika, uključujući specijalne jedinice komandosa, javila je jutros televizija Al Masirah, koju vode jemenski šiitski pobunjenici.

Jemenska televizija navodi da su borci zauzeli zračnu vojnu bazu Al Anad te da su je opljačkali borci Al-Kaide i trupe lojalne predsjedniku Hadiju, prenijela je agencija AP.

Reuters prenosi izvor iz jemenskih snaga sigurnosti da se oko baze na 60 kilometara od grada Adena vode teške borbe sa snagama lojalnim predsjedniku Hadiju.

SAD je nedavno evakuirao otprilike 100 vojnika, uključujući specijalne jedinice komandosa, kao i Velika Britanija svoje vojnike iz baze Al Anad, koja se smatrala presudnom za američku kampanju protiv boraca Al-Kaide na Arapskom poluotoku.

Istovremeno su oficiri lojalni bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, koji se smatra moćnim saveznikom pobunjeničke milicije Husa, odbacili bilo kakvu stranu intervenciju s ciljem okončanja konflikta u zemlji, objavljeno je na internetskoj stranici koja se povezuje sa Salehom.

“Snažno odbacujemo bilo kakvo vanjsko miješanje u poslove Jemena pod bilo kojim izgovorom, u bilo kojem obliku i s bilo koje strane”, saopćio je tzv. Visoki komitet za očuvanje oružanih snaga sigurnosti, prenijela je agencija Reuters.

Saudijske snage

Saudijska Arabija izmješta teško naoružanje i vojnu opremu, uključujući artiljeriju, u oblast blizu granice s Jemenom, saopćili su ranije američki zvaničnici, a predsjednik Jemena je zatražio od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda podršku za vojnu akciju protiv pokreta Husi.

Kako se procjenjuje, potez Saudijske Arabije mogao bi povećati rizik da najveća naftna sila na Bliskom istoku bude uvučena u pogoršanje sukoba u Jemenu, prenosi Tanjug.

Naoružanje i artiljerija koje je Saudijska Arabija izmjestila mogli bi biti upotrijebljeni u ofanzivne ili odbrambene svrhe, procjenjuju dvojica američkih zvaničnika, dok druga dvojica smatraju da je najvjerovatnije riječ o odbrani, prenio je Reuters.

Izmještanje saudijskog naoružanja uslijedilo je nakon što je šiitska milicija Husi počela napredovati ka jugu, pošto je u septembru zauzela prijestonicu Sanu, a za vikend i centralni grad Taiz, čime se približila novoj bazi predsjednika Hadija, koga podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Hadijeva molba

Predsjednik Jemena je u utorak zatražio od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži vojnu akciju zemalja koje žele njegovoj Vladi pružiti vojnu pomoć u borbi protiv pokreta Husi.

U pismu Hadija, to 15-člano tijelo Svjetske organizacije poziva se da usvoji rezoluciju koja će odobriti “koaliciji voljnih” da pomognu Jemenu, pružanje neodgodive podrške legitimnim vlastima, navodi Reuters.

U pismu, u koje je britanska agencija imala uvid, navodi se da bi podrška podrazumijevala sva sredstva i mjere radi zaštite Jemena i odbijanja agresije šiitske milicije.

AP navodi da je jemenski predsjednik tražio da rezolucija bude usvojena na osnovu Glave VII Povelje UN-a.

Hadi je u pismu tražio i od šestočlanog Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja i Arapske lige da vojno interveniraju i zaštite Jemen i jemenski narod.

Šiitska milicija je preuzela kontrolu u Sani u septembru i od tada nastoji proširiti utjecaj izvan prijestonice, a Hadi je pobjegao iz Sane u februaru u rodni Aden, na jugu zemlje.

Brojna sekta

Husi pripadaju šiitskoj sekti Zeida, koji žive uglavnom na sjeveru Jemena i, prema nekim ocjenama, čine oko trećinu od 24,4 miliona stanovnika.

Grupa je nazvana po njenom osnivaču Husseinu al-Husiju, kojeg je, kako je saopćeno, jemenska armija ubila u septembru 2004. godine, poslije čega je na njenom čelu njegov brat Abdul-Malik al-Husi.

Od tada su organizirali nekoliko pobuna, žaleći se na diskriminaciju i želeći proširiti autonomiju provincije Sada, u kojoj žive.

Husi su od početka protesta protiv bivšeg predsjednika Saleha proširili svoj utjecaj na sjeveru zemlje, a u augustu 2014. godine počeli održavati masovne demonstracije u nekoliko regija.

Prošle godine zauzeli su Sanu i nekoliko provincija na sjeveru, a u januaru proglasili vladavinu zemljom, dok Hadi insistira da je on jedini legitimni lider Jemena i uživa podršku u Adenu, na jugu zemlje, koji je do 22. maja 1990. godine bio samostalna država Južni Jemen.

Izvor: Agencije