Istraga zbog prijetnji Vučiću pokrenuta u Austriji

Vučić: Prijetnje nastavljene (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije potvrdilo je da je pokrenulo istragu u vezi prijetnji smrću srpskom premijeru Aleksandru Vučiću koje su objavljene na Facebooku.

“Pokrenuli smo istragu i ne komentarišemo istrage koje su u toku”, rekao je u srijedu Tanjugu glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Heinz Grundbeck

Prijetnje upućene šefu vlade Srbije upućene su sa profila „Goran Vlade Kerkez”, čiji je vlasnik, kako se navodi, nastanjen u Salzburgu, a rodom iz Banja Luke.

Saslušanje policije

Vlasnik profila sa kojeg su upućene prijetnje premijeru Vučiću, izvjesni Goran Kerkez, večeras je na svom Facebook profilu napisao da ga je austrijska policija saslušala.

„Beograd je intervenisao odmah nakon mog zadnjeg vrijeđanja Vučića i Stefanovića u roku od sat vremena“, napisao je on.

Dodao je da je već sam davao izjavu policiji i da je objasnio da sporni post nije postavio na svoj profil već na profil tv- voditelja Vladimira Počuče, koji je otišao da se bori u Ukrajinu.

“Imao sam namjeru da ljudima skrenem pažnju da je žrtva srpske BIA koja želi njegovo izručenje Srbiji “, napisao je večeras Kerkez na svom Facebook profilu.

Kerkez je rekao da ne zna da li će doći do suđenja protiv njega, ali da namjerava da osramoti premijera Vučića i austrijsko pravosuđe tvrdeći da mu se u toj zemlji krše osnovna ljudska prava.

On je naveo i da mu policija nije dala kopiju izjave koju je danas dao, iako je na to imao pravo.

Kerkez se na svom profilu “hvali” da je navodno oborio vladu Alfreda Gusenbauer, protiv kojeg je navodno podnio krivične prijave u vezi nekih afera.

Kerkez se već u prošlosti u više navrata obraćao medijima sa navodnim informacijama o aferama na Balkanu i u Austriji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se nastavljaju prijetnje upućene premijeru Aleksandru Vučiću i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa kolegama iz Austrije identifikovalo one koji su iz te zemlje upućivali prijetnje.

Prijetnje novinarima

Nakon prijetnji  premijeru Vučiću,  Kerkez je danas na toj mreži prijetnje uputio ovog puta i novinarima, navodeći da o tome na tajnom sastanku odlučuje organizacija “Crna ruka Srbija”.

Takozvana organizacija “Crna ruka” prethodno je na svom Facebook profilu napisala da organizuje “javni lov” na premijera Vučića, koji je, kako navode, pokušao da se preko BIA osveti Radomiru Počuči, nekadašnjem voditelju TV Pink, koji je kao dobrovoljac na ratištu u Ukrajini, uhapšen 17. marta.

Izvor: Agencije