Haltern am See: Svijeće za stradale učenike

Tuga i nevjerica ispunile su njemački grad Haltern am See zbog pogibije njihovih sugrađana, 16 učenika i dva nastavnika koji su u utorak putovali avionom Germanwingsa.

Mladi iz gimnazije Joseph-König od jučer pale svijeće za kolege koji su sedam dana boravili u Barceloni u okviru programa razmjene učenika.

Kako iz Haltern am Seea izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović, u gradu je proglašen Dan žalosti i sve aktivnosti koje su planirane su otkazane.

“Nazvala ih je kancelarka Merkel da izrazi sućut. Ovo su teški trenuci za grad i građane. Samo se mogu čuti riječi kao što su – žalost, tragedija, zašto”, javlja Maličbegović.

Gradonačelnik Helterna Bodo Klimpel na konferenciji za novinare rekao je da “za porodice, školu i grad ništa više nije isto”.

“Naše kolege su dan provele u školi, iako su izgubili najbliže prijatelje. Učenici su cijeloga dana jučer i jutros palili svijeće. Sada nam treba snage da se nosimo s tragedijom koja nas je zadesila.”

“Želimo im reći da ostaju u našim srcima. Da će nam nedostajati”, kazao je Niko, učenik gimnazije.

“Nikad nisam pomislio da se to može dogoditi nama. Da će otići ljudi koje poznajemo, s kojima se družimo”, dodao je njegov kolega Daniel. 

‘Trebamo snagu’

Upravitelj škole Ulrich Wessel, obraćajući se prisutnima, bio je na rubu plača, javlja Maličbegović.

“U našoj školi ništa neće biti kao prije. Ovo je tragedija koja ostavlja bez riječi, moramo se s tim nositi, trebamo snagu”, kazao je.

Foto: Nadina Maličbegović

Izvor: Al Jazeera