Ghani u Kongresu: Žustra borba protiv ISIL-a

Predsjednik Afganistana, Ashraf Ghani, boravi u Washingtonu, gdje je održao govor pred oba doma Kongresa. 

Zahvalio se za sve što su Sjedinjene Američke Države uradile za njegovu zemlju.

Rekao je kako je nacionalno pomirenje u Afganistanu moguće, ali da talibani moraju da napuste ideologiju Al-Kaide.

Govorio je i o prijetnjama koje grupa ISIL predstavlja za region i kazao kako će Afganistanci apsolutno boriti protiv ISIL-a, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Ghani je poručio da će Afganistanci do kraja ovog desetljeća biti u mogućnosti da sami vode svoju zemlju.

Američki predsjednik Barack Obama ranije je saopćio da će do kraja godine u Afganistanu ostati  9.800 vojnika, uprkos ranijem planu o povlačenju američkih trupa iz te zemlje. 

Obuka Afganistanaca

SAD radi na smanjivanju broja trupa u Afganistanu, a krajem naredne godine bi se trebao zadržati tek manji kontingent u Ambasadi SAD-a.

Broj vojnika tokom 2016. još nije određen, prenosi Hina.

“Ovaj elastični pristup je odraz našeg osnaženog partnerstva čiji je cilj učiniti Afganistan sigurnijim i spriječiti da se koristi za pokretanje terorističkih napada”, rekao je Obama.

Afganistanski predsjednik je pozdravio tu odluku i istaknuo da američki napori u obuci domaćih snaga imaju ključnu važnost.

To dodatno vrijeme, kazao je Ghani, omogućit će dobru obučenost afganistanskih snaga kako bi se mogli usredotočiti na njihovu glavnu misiju.

“Datum povlačenja nećemo mijenjati, no neke jedinice će duže ostati ili će se ponovo morati vratiti u Afganistan”, pojasnio je Obama.

Borbena misija NATO-a u Afganistanu okončana je u decembru, no ostalo je blizu 10.000 američkih vojnika.

Bijela kuća je nagovijestila da bi 2017. u Afganistanu imala gotovo 1.000 vojnika stacioniranih u području američke ambasade, ali ozbiljno razmišlja o usporavanju povlačenja do tog datuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije