Francuski tužilac: Kopilot ‘namjerno’ srušio avion

Marsejski tužilac Brice Robin izjavio je da je, kako se čini, njemački kopilot Andreas Lubitz namjerno oborio letjelicu u kojoj je poginulo 150 putnika i članova posade.

Kazao je kako kopilot nije bio na listi traženih terorista. Istražioci su zaključili kako se čini da je aktivirao dugme za slijetanje, prenosi Reuters.“Nema elemenata koji ukazuju na to da je ovo bio teroristički čin”, rekao je tužilac Robin. “Ne mogu ovo nazvati samoubistvom, iako je to legitimno pitanje koje se može postaviti.”

Kopilot je imao 28 godina.

Marsejski tužilac Brice Robin [Foto: AFP/Getty]

“Nije imao razloga prekinuti kontakt s drugim avionima”, rekao je Robin.

Tužioci su pokrenuli istragu u kojoj nastoje prikupiti što više informacija o kopilotu.

Tužilac je rekao da zvukovi iz crne kutije ukazuju na to da je kopilot bio živ te da je disao do udara aviona u francuske Alpe.

Druga crna kutija još nije pronađena.Na snimku pronađene kutije čuju se zvukovi koji ukazuju na to da su putnici počeli vrištati uoči udara u planinu.

Kopilot Airbusa Germanwingsa koji se srušio u utorak u francuskim Alpama zaposlen je u septembru 2013. u toj aviokompaniji, a imao je iza sebe 630 sati leta, objavila je u četvrtak Lufthansa.

Germanwings je u utorak objavio da je pilot imao više od 10 godina iskustva te više od 6.000 sati leta na letjelicama Airbusa.

„Apsolutno smo bez riječi“, rekao je menadžer Lufthanse Carsten Spohr na konferenciji za novinare nakon što je francuski tužilac iznio najnovije informacije o padu aviona. 

Kako je rečeno, Lubitz je počeo obuku 2008. godine i prvo je radio kao stjuard. Spohr je dodao da nije bilo ništa neobično u rezultatima Lubiztove obuke.

“Ovo je definitivno najgori događaj u historiji kompanije“, kazao je. 

Dodao je da je Lubitz prije šest godina bio na edukaciji u SAD-u, napravio je potom kratku pauzu, pa ponovo izrazio želju da nastavi rad u kompaniji.

Položio je i posljednje psihološke evaluacije koje redovno imaju u kompaniji  i nije pokazivao nikakve znakove nestabilnosti, već je imao dobar rezultat, navedeno je.


Kopilot Andreas Lubitz [Foto: Facebook]

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak javlja iz Seyne-les-Alpesa, sela u blizini mjesta nesreće, da njemačka policija ubrzano radi na pronalasku informacija o njegovom životu.

Porodice odlaze na mjesto nesreće

Javlja da je i dio porodica žrtava iz Njemačke i Francuske stigao u Francusku. “Oni će danas tijekom dana prisustvovati molitvama u ovdašnjim crkvicama, a članovi obitelji zamolili su za diskreciju. Čak su i prozori na jednoj od obližnjih kapelica oblijepljeni papirima”, dodaje.

Tijela poginulih dovoze se u okolna mjesta, a njihova identifikacija počet će nakon što su uzeti uzorci DNK od članova porodica.

Vjeruje se da će neki članovi porodica poginulih u danima koji slijede željeti doći na mjesto nesreće, a turistički djelatnici i mještani su spremni da ih dovedu što bliže mjestu tragedije, javila je Kiseljak.


Porodice žrtava krenule za francuski grad Marseille [Foto: AP]

Škole širom Njemačke održale su minutu šutnje u četvrtak u 09.53, što je vrijeme kada je avion poslao posljednji signal, zbog pogibije 16 učenika i dva nastavnika iz grada Haltern am See.

Zastave u toj zemlji su spuštene na pola koplja, a njemačka nogometna ekipa nosit će crne trake na rukama na utakmici protiv Australije, piše Reuters. 

Nadina Maličbegović javlja iz Dusseldorfa da je u Bundestagu u Berlinu također odata počast poginulima. Predsjednik Bundestaga, na rubu suza, prisjetio se žrtava, a održana je minuta šutnje.

Lufthansa i Germanwings će poslati blizu 20 psihologa i vjerskih službenika da pruže podršku porodicama stradalih.

Među 144 putnika i šest članova posade aviona Germanwingsa tipa Airbus A320 bilo je 72 njemačkih državljana, 35 Španaca te nekoliko Australaca, Turaka, Danaca, Holanđana i Belgijanaca.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Edin Dilberović potvrdio je za Al Jazeeru da je u avionu bio i bračni par porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije