Boko Haram oteo 500 djece u Nigeriji

Boko Haram je u aprilu oteo više od 200 djevojčica u Čiboku (AP)

Gotovo 500 djece starosti do 11 godina vodi se kao nestalo iz nigerijskog grada Damasaka nakon što su ga napustili borci Boko Harama.

Trgovac iz tog sjeveroistočnog grada rekao je za agenciju Reuters da su pripadnici organizacije Boko Haram poveli djecu sa sobom kada su odlazili.

Vojnici iz Nigera i Čada zauzeli su Damasak ranije ovog mjeseca, okončavši time višemjesečnu kontrolu boraca te grupe.

Regionalne snage odigrale su ključnu ulogu, pomogavši Nigeriji da pobjedi pobunjenike, prenosi Tanjug.

Hiljade ljudi ubijeno je od 2009. godine od kada je počela pobuna Boko Harama s ciljem stvaranja islamske države.

Maina Maaji Lawan, senator sjeveroistočne nigerijske države Borno, kaže da taj slučaj spada u tipične.

“Djecu šalju u islamske škole, medrese, a mladiće starosti od 16 do 25 godina regrutiraju i indoktriniraju ih kako bi imali kanale opskrbe za svoje užasne misije”, rekao je Maina.

Otmica djevojčica

Grupa Boko Haram izazvala je međunarodni bijes u aprilu 2014. godine nakon što je otela više od 200 djevojčica iz granične škole u gradu Čiboku.

Lider grupe Boko Haram Abubakar Shekau rekao je kasnije da su djevojčice udate za borce Boko Harama.

Damasak je trgovački grad u državi Borno blizu granice s Nigerom i udaljen je otprilike 500 kilometara od glavnog grada te države, Maidugurija.

Biznismen iz Damasaka Malam Ali, čiji brat je među nestalom djecom, rekao je da Boko Haram, kada preuzme grad, dječake šalje u islamske škole.

Malam je objasnio da nakon oslobođenja grada slučaj nestanka tih dječaka nije rasvijetljen.

Boko Haram je grupa koja promovira verziju islama koja zabranjuje muslimanima da učestvuju u bilo kakvim političkim ili društvenim aktivnostima koje imaju veze sa Zapadom.

Ranije ovog mjeseca, grupa se zaklela na vjernost militantima grupe Islamska država Irak i Levant, koji kontroliraju velike dijelove Sirije i Iraka, a također su aktivni u Libiji.

Izvor: Agencije