Kinesko oružje uzdrmat će svjetsko tržište

Magazin ocjenjuje da kinesko oružje nije bolje od ruske ili američke alternative, ali je ipak često dovoljno dobro (Getty Images)

Napredni oružani sustavi proizvedeni u Kini, koji su preplavili međunarodno tržište, izazvat će u idućih 10 godina nestabilnost, što će otežati SAD-u da vojno intervenira u drugim zemljama bez većih gubitaka, objavio je Foreign Policy.

Magazin u tekstu pod naslovom “Kinesko oružje za masovnu potrošnju” navodi da je dokaz za “prelazak” Kine s manjeg naoružanja na napredne oružane sustave to što je Peking prodao bespilotne letjelice Africi i Bliskom istoku 2011. godine i potpisao ugovore za prodaju tri fregate Alžiru prije tri godine.

Imitiranje stranih tehnologija

Iznenađujuće je što je Turska izabrala kineske protuzračne i raketne sustave umjesto američkih, ruskih i ponuda iz EU-a, koje su uslijedile godinu dana kasnije, ističe Foreign Policy.

Peking je proteklih godina pokušavao da, velikim ulaganjima u “imitiranje” stranih oružanih tehnologija, kao i razvojnim programima i istraživanjima, vlastitom proizvodnjom zadovolji potrebe obrane.

Taj pristup se pokazao efikasnim jer je, kako se ukazuje u izvještaju nezavisnog istraživačkog stokholmskog Instituta za međunarodni mir, Kina postala treći izvoznik oružja – poslije SAD-a i Rusije.

Jeftino, ali često dovoljno dobro

“Kineski oružani sustavi su često mnogo jeftiniji i iako oružje nije bolje od ruske ili američke alternative, ipak je često dovoljno dobro”, navodi američki magazin, dodajući da će takvo oružje omogućiti zemljama s malim proračunima da osiguraju sustave, što će otežati SAD-u da vojno intervenira bez većih gubitaka.

Stručnjaci ocjenjuju da će jeftino kinesko i indijsko oružje najvjerojatnije “poremetiti svjetsko tržište oružja”, što će dovesti do smanjenja narudžbi za američko, rusko i oružje proizvedeno u zemljama EU-a, dodaje Foreign Policy, kako prenosi Tanjug.

“Zapad mora biti obazriv u odlukama koje se odnose na prodaju oružja, posebno kada je riječ o silama u usponu”, zaključuje američki magazin.

Izvor: Agencije