Tunis: Otkaz šefovima policije nakon napada

Na videosnimku nadzorne kamere dvojica napadača, koje je kasnije ubila policija, razgovaraju s trećim muškarcem (EPA)

Tuniski premijer Habib Essid otpustio je šest policijskih zapovjednika, među kojima je i šef policije u glavnom gradu te zapovjednici zaduženi za sigurnost turista i obavještajnu brigadu, nakon napada na muzej Bardo u glavnom gradu u kojem je poginulo 23 ljudi, kazao je glasnogovornik premijerovog kabineta. 

“Posjetio je [područja oko muzeja] protekle noći… Tako da je odlučio da otpusti nekoliko zvaničnika uključujući šefa policije u Tunisu i šefa policije za Bardo”, kazao je Mofdi Mssedi.

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad na muzej Bardo u Tunisu u kojem su u srijedu naoružani napadači ubili 23 ljudi, među kojima 20 turista.

U nedjelju je predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi izjavio za magazin Paris Match da je bilo sigurnosnih propusta uoči napada.

”Policija i obavještajne službe nisu bile dovoljno sistematične da omoguće sigurnost muzeja”, rekao je on.

Zamjenik predsjednika tuniskog Parlamenta, Abdelfattah Mourou, ranije je rekao za AFP da su zaštitari koji su trebali nadzirati muzej i zgradu Parlamenta pili kafu u vrijeme napada.

”Saznao sam da su samo četiri policajca bila na dužnosti oko zgrade Parlamenta, od čega su dvojica bila u kafiću. Treći je užinao dok se četvrti uopće nije pojavio”, rekao je Mourou.

Poginuo vojnik

Tuniski vojnik je poginuo u eksploziji mine koju su, kako tvrde vlasti, postavili pripadnici neke od naoružanih grupa nakon što je predsjednik Beji Caid Essebsi rekao da policija traga za trećim odgovornim za smrtonosni napad na muzej Bardo.

“Jedan je vojnik poginuo, a dvojica su ranjena kada je njihov automobil naišao na minu u planinama na zapadu, uz granicu s Alžirom”, rekao je za AFP glasnogovornik Ministarstva odbrane. “Minu su postavili teroristi”, dodao je.

Tunis od kraja 2012. pokušava, zasad neuspješno, neutralizirati grupu povezanu s Al-Kaidom u islamskom Magrebu (AQMI) koja djeluje u planinama uz alžirsku granicu.

Dan nakon objave videosnimka na kojem se vide dva naoružana napadača u unutrašnjosti muzeja tokom napada, predsjednik Essebsi je rekao da postoji i treća osoba koja je direktno umiješana u napad.

Potjernica za koordinatorom napada

“Sigurno je da su bila trojica (…) Dvojica su ubijena, ali jedan je još u bijegu”, rekao je tuniski predsjednik za francuske medije.

Na videosnimku nadzorne kamere objavljenom u subotu vide se dvojica napadača kako šetaju muzejom s kalašnjikovima u rukama. U jednom isječku kratko razgovaraju s jednim muškarcem, a zatim se na snimku vide beživotna tijela dvojice napadača.

Državni sekretar za sigurnost Rafik Chelly rekao je za portal francuskog sedmičnika Paris Match da je treća osoba na snimku jedan od dvojice vozača skutera koji je dovezao napadače, a poslije je htio pobjeći kada je vidio silinu odgovora policije koja je stigla na mjesto događaja.

“Vozači i drugi logistički pomagači ćelije, sve skupa 15 osoba, iza rešetaka su”, dodao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je uhapšeno više od 10 ljudi.

Ministarstvo je u subotu objavilo potjernicu za Maherom Ben Mouldijem Kaidijem, “opasnim teroristom za kojim se traga zbog sudjelovanja u terorističkoj operaciji”, kako je saopćeno.

Navodno je riječ, kako je Chelly izjavio za Paris Match, o osobi koja je koordinisala napad i nije pucala u turiste.

Okršaj s policijom

Vlasti su izvijestile samo o dvojici napadača ubijenih u okršaju s policijom: Jabeuru Khachnaouiju, srednjoškolcu iz Kasserinea i Yassineu Laabidiju (ili Abidiju), dvadesetsedmogodišnjaku.

“Istraga će ići jako daleko”, poručio je Essebsi, dodajući da se vodi još jedna istraga kojom će se utvrditi ko je kriv za sigurnosne propuste u muzeju Bardo.

Napad u Bardu je prvi u Tunisu nakon 2002. u kojem su stradali stranci te prvi za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja djeluje u susjednoj Libiji, Siriji i Iraku i ima stotine Tunižana u svojim redovima.

Najveći muzej u zemlji, Bardo, ponovno će otvoriti vrata u utorak, potvrdio je za AFP njegov kustos Moncef Ben Moussa, istaknuvši da arheološki predmeti nisu oštećeni u napadu.

Izvor: Agencije