Pronađena masovna grobnica iračkih vojnika

Operacije za oslobođenje Tikrita su bile zaustavljene gotovo sedam dana (AP)

Tijela iračkih vojnika pronađena su u masovnoj grobnici u gradu Yathribu, 170 kilometara sjeverno od Bagdada, nakon što su ih navodno ubili borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Službeni sigurnosni izvor kazao je lokalnim medijima da je masovna grobnica s posmrtnim ostacima vojnika pronađena u tom gradu, te da se vjeruje da su vojnike ubili pripadnici ISIL-a.

Izvor nije saopćio koliko je tijela otkriveno, ali je rekao da su uniforme pronađene u grobnici, te dodao da je u toku iskopavanje posmrtnih ostataka.

Opsada Tikrita

Masovna grobnica otkrivena je u trenutku dok iračka vojska i šiitski borci drže grad Tikrit pod “punom opsadom” u kojoj je ISIL opkoljen.

Vojska potpomognuta sa 20.000 šiitskih boraca pokušava vratiti kontrolu nad rodnim gradom Saddama Husseina, koji je preuzeo ISIL prošle godine.

Operacije su bile zaustavljene gotovo sedam dana, a irački ministar odbrane Khaled al-Obeidi tvrdi da vojska, ne žureći u konačni napad, pokušava minimizirati žrtve.

“Kada se stvore pravi uvjeti za napad za Tikrit, upast ćemo u grad što je brže moguće. Pod punom je opsadom, oprezni smo da ne bude nikakvih gubitaka i da zaštitimo civile u gradu”, kazao je.  

“Teroristi su opkoljeni u gradu, njihov moral je nizak. Kada bude pravi momenat, upast ćemo u grad bez ikakvog otpora ili gubitaka.”

Opsada Tikrita je jedna od prvih velikih operacija u kojoj ne učestvuje koalicija koju predvodi SAD, a američki zvaničnici tvrde da ih niko nije ni pitao za pomoć.

Međutim, Hadi al-Ameri, šef šiitskih oružanih grupa, kritizirao je iračku vojsku, rekavši da je tražila zračne napade koalicije koji bi im pomogli da preuzmu grad.

Moguće podjele

Ova njegova izjava ukazuje na moguću podjelu između iračke vojske i šiitskih jedinica.

Dok su američke snage obučavale iračke vojne brigade, nisu radile sa šiitskim grupama, jer bi ih to približilo Iranu, koji pruža značajnu pomoć tim grupama.

John Brennan, direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA), rekao je da to što lider iranskih elitnih snaga usmjerava iračke snage protiv ISIL-a komplicira američku misiju.

Brenan je za američke medije u nedjelju opisao generala Qassema Soleimanija kao “veoma agresivnog i aktivnog” u savjetovanju šiitskih milicija, dodavši da “trenutno neće razmatrati Iran kao saveznika u Iraku”.

Iranski savjetnici imali su značajnu ulogu na prvim linijama u iračkoj provinciji Salahuddin.

Ako iračke snage ne budu mogle pobijediti ISIL i povratiti izgubljene teritorije, američki predsjednik Barack Obama će biti suočen sa izborom ili da prihvati neuspjeh u Iraku ili da angažira trupe za borbu – protiv čega su bili i američki i irački zvaničnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije