Assange dao uvjete za ispitivanje

Julian Assange je prije desetak dana prihvatio ponudu švedskih tužilaca da ga ispitaju u Londonu (AP)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pristat će da ga ispitaju švedski tužioci, ali samo ako mu bude dozvoljen pristup dokumentima iz istrage, saopćili su njegovi branioci.

“Treba nam osigurati pristup cjelokupnoj proceduri, koja je četiri i po godine bila u rukama švedskog tužilaštva a ne u rukama odbrane”, rekao je Baltasar Garzon, bivši španski sudija i Assangeov advokat, prenosi Tanjug.

Assange je prije desetak dana prihvatio ponudu švedskih tužilaca da ga ispitaju u Londonu zbog optužbi za silovanje.

Švedski tužioci tražili su ranije od Assangea dozvolu da ga ispitaju u Londonu, gdje boravi u ambasadi Ekvadora, kao i da obave DNK analizu.

Assangeov švedski advokat je izjavio da pozdravlja zahtjev da njegov klijent bude ispitan u ambasadi Ekvadora u Londonu, dodajući da bi taj proces mogao potrajati.

Australac Julian Assange se nalazi u ambasadi Evkadora od juna 2012. godine, kako bi izbjegao ekstradiciju u Švedsku zbog optužbi za seksualni napad i silovanje, koje on negira.

Strah od izručenja

Kaže da se plaši da će ga Švedska dalje izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi mu se sudilo zbog odavanja najveće količine povjerljivih podataka u historiji Amerike.

Kako sam kaže, više ne vjeruje u pozitivan ishod svog slučaja i strahuje da ga SAD neće pustiti na miru zbog onoga što je učinio.

Zamjenik britanskog premijera Nick Clegg saopćio je prošle sedmice da je do sada policijska straža ispred ekvadorske ambasade koštala 15 miliona dolara.

Garson je, na marginama konferencije u Ženevi, rekao za AFP da tim branilaca tek treba odgovoriti na zahtjev švedskih vlasti da Assangea ispitaju u ambasadi Ekvadora, da će on sigurno pristati na ispitivanje, ali pod određenim uvjetima.

Garson je istakao da pristup braniocima dokumentima istrage predstavlja “jednostavno minimum prava svakog ko je podvrgnut sudskom procesu”.

Izvor: Agencije