Sirija: Zarobljena posada vojnog helikoptera

Sirijski pobunjenici su zarobili nekoliko članova posade Vladinog helikoptera, nakon što se letjelica srušila na sjeverozapadu zemlje, koji je pod kontrolom pobunjenika, izvijestili su aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je u nedjelju objavila da su četiri člana posade zarobljena u blizini Jabal al-Zawiye, desetak kilometara od grada Maarat al-Numan, u provinciji Idlib.

Direktor Opservatorije Rami Abdurrahman je kazao da su borci, uključujući pripadnike Nusra Fronta, ogranka Al-Kaide, zarobili većinu članova posade.

Još jedan član posade je preživio pad, ali su ga pobunjenici navodno ubili. Sudbina šestog člana posade je nepoznata, navodi SOHR.

Potraga vlasti

Sirijska državna agencija je potvrdila da je helikopter pao u Idlibu nakon tehničkih problema, a navedeno je da vlasti tragaju za posadom.

U amaterskom videosnimku objavljenom na internetu su prikazani pobunjenici kako ispituju olupinu helikoptera, koji se prevrnuo na bok na kamenitom brdu.

Stajni trap helikoptera je djelomično otkinut, a prednji dio letjelice je značajno oštećen.

Fotografije koje su na internetu objavili aktivisti pokazuju isto mjesto pada, te najmanje dva člana posade u rukama pobunjenika.

Aktivisti tvrde da sirijska vojska redovno koristi helikoptere da izbacuje barel-bombe, ogromne kanistere napunjene stotinama kilograma eksploziva i starog željeza, na gradove i područja pod kontrolom pobunjenika.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je negirao da vojska koristi barel-bombe.

Izvor: Agencije