Obama osudio Netanyahuov stav o Palestini

Obama je čekao nekoliko dana da čestita Netanyahuu na izbornoj pobjedi (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izjavio je da je uvjeren da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne podržava osnivanje nezavisne palestinske države.

“Mi ga držimo za riječ jer je rekao da se to neće dogoditi dok je on premijer,” rekao je Obama  u intervjuu za Huffington Post.

Obama je aludirao na Netanyahouve izjave uoči izraelskih općih izbora, održanih u utorak, u kojima je obećao da neće biti palestinske države ako on četvrti put postane premijer.

Obama čestitao nakon par dana

Kritike Obamine administracije na račun Netanyahua uslijedile su nakon posljednjih pokušaja u izbornoj kampanji i na sam dan izbora da se podrška okrene u njegovu korist. Netanyahu je apelirao na svoje desničarske pristaše da idu glasovati.

Osim što je odstupio od dvodržavnog rješenja, on je također pozvao židovske glasače da izađu na birališta jer, kako je kazao, “Arapi glasuju u gomilama”.

Odgovor administracije SAD-a na izbor Netanyahua bio je hladan. Obama je čekao nekoliko dana dok ga nije pozvao da mu čestita na izbornoj pobjedi.

U tom razgovoru je najavio da će SAD “preispitati” svoj odnos s Izraelom, nakon što je Netanyahu izmijenio svoj stav o dvodržavnom rješenju sukoba s Palestincima i zbog Netanyahuovog protivljenja nuklearnim pregovorima s Iranom.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je Reutersu da je predsjednik SAD-a kazao Netanyahuu “da će biti potrebe da se preispitaju naše opcije nakon premijerove nove pozicije i izjava u odnosu na dvodržavno rješenje”.

Međutim, Obamin glasnogovornik je objasnio da se to ne odnosi na sigurnosnu suradnju dviju zemalja saveznica.

Netanyahu je ublažio svoje izjave nakon izbora u intervjuima za američke medije.

Obama je rekao u razgovoru s Netanyahuom da on i dalje vjeruje u dvodržavno rešenje.

Izjava za Huffington Post bila je prva nakon iznenađujuće glatke pobjede Netanyahuovog konzervativnog Likuda.

Herzog: Netanyahu se mora izviniti

Isaac Herzog, lider Cionistička unije, drugoplasirane stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima, izjavio je da se izraelski premijer Netanyahu treba ispričati arapskim biračima.

Prema pisanju izraelskog dnevnika Jerusalem Post, Herzog je izjavio kako je prvi posao koji Netanyahu treba učiniti jest ispričati se zbog svojih riječi upućenih arapskoj manjini u Izraelu, prenosi Anadolija.

“Netanyahu mora zaliječiti ranu koju je napravio. Svakako to ne treba učiniti praznim riječima, nego svojim djelima. Netanyahu mora učiniti sve kako bi izraelske Arape učinio jednakima. Židovska vjera je tijekom povijesti uvijek bila poznata po poštivanju različitosti”, rekao je Herzog.

Konsultacije za mandatara

U Izraelu bi u nedjelju trebale početi konzultacije predsjednika Reuvena Rivlina s predstavnicima stranaka kako bi se imenovao zastupnik koji ima najviše izgleda za formiranje nove vlade, a prvi će kod predsjednika doći najveći favorit, dosadašnji premijer Benjamin Netanyahu.

Netanyahu je dobio 30 mjesta od 120 u parlamentu na izborima 17. ožujka.

Predsjednik Rivlin odlučio je započeti konzultacije prije objave konačnih službenih rezultata u srijedu. “Ipak, ne može imenovati mandatara prije srijede”, rekao je glasnogovornik predsjednika.

Po većini komentatora, nema sumnje da će mandatar biti Benjamin Netanyahu, koji bi uz potporu još pet stranaka osim Likuda trebao imati ukupno 67 mjesta od 120.

Izvor: Agencije


Povezane

Abbas je zabrinut zbog izjave Netanyahua da Palestinci nikada neće dobiti svoju državu dok je on na vlasti.

Published On 19 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO