Grčka ne odustaje od ratne odštete

Atina je pod velikim pritiskom jer joj istječe vrijeme za novi dogovor o otplati javnog duga, ali i zato što Njemačka odbija razmatranje grčkog zahtjeva za naplatu ratne odštete iz Drugog svjetskog rata.

U grčkom gradu Kalavrytu, 13. decembra 1943, nacisti su ubili blizu 500 muškaraca, od kojih su mnogi imali tek 12 godina. Giorgiosu Dimopoulosu, danas 83-godišnjem starcu, bilo je 13. S majkom se uspio spasiti, a oca i brata nacisti su ubili.

Ratna odšteta mogla bi, kaže, ublažiti životne tegobe, ali ne i izbrisati gorka sjećanja.

“Te slike stalno su u mislima. Slike oca, brata sa izvađenim očima, prosutim mozgom. Tragedija majke i oca koji su bili bespomoćni. Te slike su zapisane, teku našim venama. Nijedna molitva ih ne može odagnati, ne mogu se izbrisati, nema snage koja to može”, kazao je Dimopoulos.

Stanovnici Kalavryte upravo ovih dana slave godišnjicu oslobođenja od nacista. Grčki premijer Alexis Tsipras podsjeća kako njegova zemlja nikada u potpunosti nije naplatila ratnu odštetu od Njemačke.

Velika odšteta

Prema njegovoj računici, iznosi blizu 162 milijarde eura, što je gotovo polovina ukupnog javnog duga Grčke.

Ali zvanični Berlin odbija razmotriti plaćanje ratne odštete.

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert je poručio: “Njemačka je apsolutno svjesna historijske odgovornosti za patnje koje je prouzrokovala mnogim zemljama u Evropi. Ali to ne mijenja naša uvjerenja da je pitanje odštete i kompenzacije konačno i zauvijek riješeno.”

Na komemoraciji za žrtve nacističkog zločina prisutan je bio i grčki ministar odbrane Panos Kamenos, ali stav Berlina ne želi komentirati.

“Previše krvi je proliveno na ovom mjestu da bih komentirao izjave njemačkih vlasti”, ocijenio je Kamenos.

Iako priželjkuju povoljno rješenje za izlaz iz krize, mnogi u Grčkoj smatraju da pitanja javnog duga i ratne odštete ne idu zajedno.

Menelaos Charalambidis, profesor historije na Univerzitetu u Atini, kazao je: “U svakom slučaju, ozbiljna je greška, politički, ali uglavnom etički, miješati pitanje ratnih odšteta s trenutnom ekonomskom situacijom u zemlji i velikim javnim dugom.”

Ali kako se bliži sastanak u Berlinu, iz Atine se sve češće mogu čuti pomirljivi tonovi. Tsipras je obećao pripremiti novi prijedlog reformi, ali je pred Parlamentom jasno rekao da od ratne odštete neće odustati.

Izvor: Al Jazeera