VIDEO: Tri policajaca ubila beskućnika u Los Angelesu

Policija u Los Angelesu (SAD) je saopćila kako su tri policajca pucala i ubila beskućnika u borbi oko pištolja jednog od njih, a jedan prolaznik je sve to snimio i objavio snimak na Facebooku.

Snimak, koji kruži društvenim mrežama nekoliko sati nakon incidenta koji se dogodio u nedjelju, bit će upotrijebljen u policijskoj istrazi, saopćila je policija.

Komandant policije Andrew Smith izjavio je kako su policajci pucali u muškarca dok su se na zemlji borili oko oružja jednog od njih pošto električni šoker nije djelovao.

Policajci su došli na mjesto incidenta nakon što je prijavljena pljačka, prenosi AP.

Na snimku se vidi kako se četiri policajca bore sa jednim muškarcem među šatorima i kartonskim kutijama gdje žive beskućnici.

U jednom trenutku se čuje riječ „pištolj“, a poslije toga slijedi zvuk oko pet hitaca ispaljenih iz vatrenog oružja.

Uznemirujući snimak

Smith je kazao kako je policija upoznata sa postojanjem videosnimka, te da će pokušati popraviti kvalitetu zvuka i videa kako bi mogli otkriti šta se tačno desilo.

„Videosnimak je uznemirujući. Uznemirujuće je kad bilo ko izgubi život, to je tragedija“, dodao je, te naveo kako je barem jedan od trojice policajaca koji su uključeni u incident nosili kameru na svojoj uniformi.

Policija nije objavila ime ubijenog, kao ni druge detalje, dok je Smith kazao kako on ne zna da li je čovjek zaista bio beskućnik.

Ovaj slučaj je posljednji u seriji incidenata u koje su uključeni policajci, a koji ima smrtni ishod. Ranije su se dešavali u Missouriju, New Yorku i drugim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i oni su izazvali velike proteste.

Yoland Young, očevidac, kazao je televizijskoj kući KTLA kako su na žrtvi bila „tri šokera“ tokom sukoba.

„Bio je na tlu i onda je skočio, kao da je bio na nekim stimulansima, i onda je počeo zamahivati prema policajcima koji su uzvratili. Upucali su ga pet puta“, istakao je.

Svjedoci su naveli kako je ubijeni bio poznat u tom području, koje je poznato kao „Afrika“, te da se tamo nalazio između tri i pet mjeseci.

Drugi svjedoci su rekli kako je pet do šest policajaca učestvovalo u okršaju, od koji su se dvojica odvojila kako bi stavili lisice ženi koja je pokupila jednu od njihovih palica, dok su se ostali hrvali sa muškarcem.

Nema opravdanja

Jose Gil (38), jedan od svjedoka, izjavio je za Times da je vidio kako je muškarac zamahivao prema policajaca, te da je čuo jednog od njih kako je uzviknuo: „Uzeo mi je pištolj!“ prije nego što su se čuli hici.

Kako navodi Times, Dennis Horne (29) izjavio je kako se muškarac borio sa nekim drugim u šatoru prije nego su došli policajci.

„To je tužno, nema opravdanja za oduzimanje nečijeg života“, kazao je Horne.

List navodi kako je drugi svjedok „koji je tražio da mu se ne objavi identitet, rekao da je muškarac rukama i nogama udarao policajce, te posegnuo prema službenom naoružanju jednog od njih prije nego su policajci pucali prema njemu najmanje sedam puta“.

Predsjednik Komisije policije Los Angelesa Steve Soboroff kazao je kako će policija, nezavisni generalni inspektor i tužitelj distrikta „veoma, veoma pažljivo“ istražiti incident.

„Ključno će biti utvrditi da li je čovjek zaista pokušao uzeti oružje policajca, kako su neki svjedoci kazali novinarima. U suprotnom, nejasno je šta bi izazvalo korištenje smrtonosne sile. Za mene, to bi bilo jedino objašnjenje“, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Jaz između siromašnih i bogatih u američkom društvu sve je izraženiji. Broj beskućnika u stalnom je rastu, a među njima je i mnogo djece.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO