Vatrena stihija guta kuće u Cape Townu

Theo Lane iz vatrogasne i spasilačke službe Cape Towna izjavio je kako se blizu 300 vatrogasaca trenutno bori protiv vatrene stihije (EPA)
Theo Lane iz vatrogasne i spasilačke službe Cape Towna izjavio je kako se blizu 300 vatrogasaca trenutno bori protiv vatrene stihije (EPA)

Najmanje pet kuća je uništeno, a desetine osoba evakuirano je danas iz svojih domova nakon što je u gradu Cape Town u Južnoj Africi izbio požar, koji je dodatno pojačao vjetar koji puše sa obližnjih planina, izjavili su pripadnici vatrogasne službe s tog područja za agenciju AFP.

Ova agencija javlja kako za sada nema informacija o eventualnim ljudskim žrtvama.

Iz Odsjeka za upravljanje rizicima i katastrofama poručuju kako je u toku velika vatrogasna operacija, uključujući i pomoć iz helikoptera, koji bacaju vodene bombe na primorska sela od Muizenberga do Noordhoeka.

„Od jutros na terenu imamo 28 vatrogasnih vozila i 16 pratećih vozila“, rekao je za AFP glasnogovornik Odsjeka Onele Ndesi i dodao da je požar, koji je izbio u nedjelju popodne, pojačan tokom noći uslijed snažnog vjetra.

Pomoć volontera

Theo Lane iz vatrogasne i spasilačke službe Cape Towna izjavio je kako se blizu 300 vatrogasaca trenutno bori protiv vatrene stihije, a pomažu im volonteri i osoblje iz Nacionalnog parka „Table Mountin“.

„Vatra je zahvatila određene oblasti, ali na višim planinskim obrocima je još uvijek nema“, dodao je on.

Glasnogovornica nacionalnih parkova Merle Collins izjavila je za lokalne radiostanice da je gorjelo blizu 3.000 hektara zemlje u području od Muizenberga do Noordhoeka, gdje su poslata dva helikoptera kao pomoć, prenosi AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO