‘Sat sudnjeg dana’ tri minute pred ponoć

U Dohi se održava NATO-ova međunarodna konferencija o kontroli oružja za masovno uništenje.

Ovaj sastanak stiže mjesec dana prije pokušaja UN-a da spriječe moguće širenje nuklearnog oružja u zemljama koje nisu započele nuklearni program.

Ujedinjeni narodi podijelili su oružje za masovnu destrukciju u četiri grupe: nuklearno, biološko, hemijsko i raketno.

Vijeće sigurnosti UN-a 2004. godine odlučilo je da nijedna država ne smije pružati bilo kakvu podršku državama koje žele doći u posjed oružja masovnog uništenja.

Osam država objavilo je da posjeduju nuklearno naoružanje. Poznato je da Izrael posjeduje nuklearno oružje, ali nikada to nisu javno objavili. Samo pet država potpisalo je deklaraciju o neširenju nuklearnog oružja.

Tenzije u Ukrajini

Na prošlosedmičnoj paradi vojske u Moskvi neki učesnici su došli sa maketom krstareće rakete na kojoj je pisalo: „Da se lično preda Obami.”

Međunarodne tenzije u Ukrajini još nisu dostigla razmjere hladnog rata, kada je postojao veliki strah od nuklearnog sukoba.

Dugoročni ciljevi nuklearnog razoružavanja, koje je zagovarao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, pali su u drugi plan.

„Hvala Bogu što nuklearno oružje nije u novinama svaki dan. No, to je temelj naše sigurnosti, ne smijemo to zaboraviti“, istakao je Ashton Carter, američki sekretar odbrane.

Kontrola naoružanja više nije u razmatranju. Analitičar nuklearnog oružja Hans Kristensen kaže kako je to razlog zbog kojeg su naučnici odlučili restartovati takozvani „sat sudnjeg dana”, koji mjeri prijetnje čovječanstvu.

Pomjeren je naprijed tri minute pred ponoć, najopasnije u proteklih 25 godina.

„To je ponavljanje nuklearne ere. Oni se vraćaju stavovima iz Hladnoga rata“, dodao je Kristensen.

Zašto ne?

Dok su Rusija i SAD smanjili broj nuklearnih bojevih glava nakon potpisivanja START ugovora, nastavile su trošiti milijarde dolara na obnavljanje svojih oružanih sistema i infrastrukture.

Optužuju jedni druge za kršenje dogovora o raketama srednjeg dometa iz 1987, potpisanog u cilju otklanjanja takvih oružja u Evropi.

Rusija je prekinula dogovor sa SAD o osiguravanju i demontiranju nuklearnog naoružavanja iz ere Sovjetskog saveza, zbog straha da će biti ukradeno ili prodano na crnom tržištu, kaže Al Jazeerin novinar Tom Ackerman koji se javio iz Washingtona.

Dokaza o sjevernokorejskom i pakistanskom izvozu atomskog naoružanja još nema, tvrde naučnici.

„Nuklearno takmičenje između Rusije i SAD ima negativan uticaj na UN-ovu konferenciju o preispitivanju međunarodnog dogovora o neširenju oružja koja će se održati idućeg mjeseca. Zemlje koje do sada nisu imale nuklearno oružje postavit će pitanje: ‘Zašto ne’, ako se supersile ne pridržavaju svojih obaveza – zašto bi onda oni“, dodao je Ackerman.

Izvor: Al Jazeera