Suđenje novinarima Al Jazeere opet odgođeno

Suđenje dvojici novinara Al Jazeere, koji su trenutno na slobodi nakon plaćene kaucije, danas je ponovno odgođeno za 25. mart.

Mohamed Fahmy i Baher Mohamed zatvoreni su na osnovu optužnice za pomaganje „terorističkoj organizaciji“ i pušteni uz kauciju 12. februara nakon više od 400 dana provedenih iza rešetaka, no iz Suda navode kako je slučaj protiv njih još aktuelan.

Dvojac se posljednji put u sudnici pojavio 8. marta kada je suđenje odgođeno.

Egipćanin Baher Mohamed, Australac Peter Greste i Mohamed Fahmy koji je imao dvojno državljanstvo, Kanade i Egipta, osuđeni su prošle godine na sedam do deset godina zatvora na osnovu optužbi da su širili laži kako bi pomogli „terorističkoj“ organizaciji – pokretu Muslimanska braća koji su egipatske vlasti proglasile nelegalnim.

Novinari su prvobitno pritvoreni u decembru 2013. godine. Kazali su kako su samo radili svoj posao.

Ukidanje sloboda

Greste je oslobođen 1. januara i deportovan nakon 400 dana u kairskom zatvoru.

Zatvaranje novinara ojačalo je stavove grupa koje se bore za zaštitu ljudskih prava da Vlada Egipta ukida slobode dobijene nakon ustanka 2011. godine kada je svrgnut Hosni Mubarak.

Baher Mohamed je na kaznu dobio dodatne tri godine zatvora zbog jednog metka koji je našao tokom protesta.

Sud je prošlog mjeseca oslobodio Fahmyja, naturaliziranog Kanađanina koji se odrekao egipatskog državljanstva i Egipćanina Mohameda nakon plaćenje kaucije, te im je naređeno da se svakodnevno javljaju Policiji.

Izvor: Agencije