Napadi ISIL-a na jezide mogli bi biti genocid

Protiv progona jezidske manjine u Frankfurtu održane i demonstracije (EPA)

Napadi pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL) na iračku manjinu jezide “mogli bi predstavljati genocid”, piše u izvješću Ujedinjenih naroda.

To izvješće utvrđuje nasilje ISIL-a od lipnja prošle godine, kao što su: ubojstva, mučenja, silovanja i vojačenje djece.

Neka od tih nasilja “protiv brojnih etničkih i vjerskih skupina u Iraku mogla bi predstavljati genocid”, priopćilo je Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava.

Prema mišljenju Povjerenstva, radi se o zločinima protiv čovječnosti, te protiv civila i djece.

Suditi za zločine

U izvješću izrađenom na temelju razgovora sa stotinu žrtava poziva se Vijeće sigurnosti UN-a da predmet proslijedi Stalnom kaznenom sudu (ICC) radi progona počinitelja.

Prema izvješću, i iračke vojne snage te pridružene milicije možda su počinile neke zločine boreći se protiv pobunjenika.

Irački veleposlanik u UN-u Mohamed Ali Alhakim rekao je ranije u Vijeću sigurnosti UN-a da su pripadnici ISIL-a počinili genocid u Iraku, dok je izaslanik najveće svjetske organizacije u Iraku Nikolaj Mladenov izrazio duboku zabrinutost za sigurnost različitih iračkih vjerskih i etničkih zajednica u područjima pod kontrolom ISIL-a.

Veliki broj jezida, pripadnika etničke manjine koja govori kurdski jezik, pobjegao je iz svojih domova na sjeveru Iraka početkom kolovoza prošle godine, nakon što su pripadnici ISIL-a napali i zauzeli njihov grad Sinjar.

ISIL je postavio ultimatum jezidima da prijeđu na islam, plaćaju vjerski porez, napuste domove ili će biti pobijeni.

Izvor: Agencije