Abbas: Netanyahu ne želi mir

Nemoguće je postići rješenje o 'dvije države' sa Netanyahuovom vladom, kaže Abbas (Anadolija)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izrazio je zabrinutost zbog izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da Palestinci nikada neće dobiti svoju državu dok je on na vlasti.

Abbas kaže da će biti nemoguće postići rješenje o dvije države sa budućom vladom Izraela. 

”Ono što smo čuli od izraelskog premijera Netanyahua je jako zabrinjavajuće. Rekao je da rješenje sa dvije države više ne postoji i da on ne želi vidjeti uspostavljanje palestinske državnosti. Također, ministar vanjskih poslova Lieberman rekao je da svi Arapi moraju biti ubijeni, a to je rasistička izjava. Ukoliko su ove izjave tačne, mi onda vidimo da vlada Izraela nije ozbiljna kada je riječ o postizanju mira koji bi vodio do rješenja sa dvije države, u skladu sa međunarodnim pravom”, kazao je Abbas.

Abbas je govorio na sastanku Centralnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije, a tom prilikom se dotakao izjava i obećanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahu u narednom mandatu.

‘Zabrinjavajuće izjave’ 

“Pratili smo parlamentarne izbore u Izraelu, ali nismo se miješali. Ipak, njegove izjave poput onih da ‘u sljedećem mandatu neće biti Palestine’ su zabrinjavajuće”, rekao je Abbas.

Dodao je kako Palestina neće odustati od svojih nastojanja za dobivanje međunarodnog legitimiteta.

“Ako sudimo prema onome što možemo čuti, Izrael nije ozbiljan kada je u pitanju političko rješenje sa dvije države, niti za rješavanje drugih pitanja”, poručio je Abbas.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u predizbornoj kampanji izjavio, da ako dobije podršku glasača u narednom mandatu, neće biti Palestine, te da će i mimo međunarodnog pritiska biti izgrađene hiljade novih stambenih objekata u Jerusalemu.

U intervjuu za američki NBC, prvom za neki američki medij nakon izborne pobjede, Netanyahu je danas izjavio: “Ne želim jednodržavno rješenje, želim održivo, miroljubivo rejšenje, ali za to uvjeti moraju biti izmijenjeni”.

Uprkos nesuglasicama s Obaminom administracijom, rekao je da između Izraela i SAD-a postoje neslaganja, ali ih mnogo stvari povezuje.

“Stanje na Bliskom istoku je veoma opasno i izazov je za sve nas”, dodao je.

“Amerika nema većeg saveznika od Izraela. a Izrael nema većeg saveznika od SAD-a”, naglasio je Netanyahu.

Stranka Likud, kojom predsjedava Benjamin Netanyahu, pobijedila je na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u Izraelu u utorak, osvojivši 30 zastupničkih mjesta u Knessetu.

Izvor: Agencije