WHO: Ogroman napredak u borbi protiv ebole

Chan kaže da bi WHO uskoro mogao proglasiti kraj epidemije ebole (EPA)

Svijet je ostvario ogroman napredak u borbi protiv smrtonosnog virusa ebola, izjavila je direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan.

Liberija nije prijavila novi slučaj ebole u proteklih deset dana, a ogroman napredak ostvaren je u Sijera Leoneu, rekla je Chan za AFP na marginama konferencije u Abu Dhabiju.

“Uprkos pojedinačnim slučajevima u Gvineji, blisko sarađujemo kako bismo podržali predsjednika Alphu Condea i njegov tim da ostvarimo rezultat – nula infekcija“, istakla je.

Na pitanje kada bi WHO mogao proglasiti kraj epidemije ebole, Chan je rekla da se nada da bi to moglo biti uskoro.

Investiranje u zdravstvo

“Ovaj virus je veoma lukav… Nadam se da će to biti uskoro, ali važna stvar je: biti na oprezu, ostati pripravan i ne dozvoliti da nas virus ponovno prevari”, dodala je.

Chan je ponovila upozorenja da je svijet loše pripremljen za ozbiljnu i održivu epidemiju i dodala da, ukoliko države žele globalnu zdravstvenu sigurnost, moraju investirati u nju.

“Uzimajući u obzir iskustvo sa ebolom, možemo ubrzati neke reforme i uključiti dodatne kako bismo pripremili WHO da se izbori sa megakrizom”, navela je.

Njene izjave uslijedile su sedam dana nakon što je WHO saopćio da je broj umrlih od najveće epidemije ebole u svijetu premašio 10.000.

Najveći broj žrtava epidemije koja je počela krajem 2013 je u zapadnoafričkim državama Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji.

Izvor: Agencije