Politički zvaničnici žrtve napada talibana

Stambeni kompleks djelimično oštećen u eksploziji (EPA)

Sedam osoba je ubijeno, a 41 je ranjena u samoubilačkom napadu talibana u Lashkar Gahu, prijestonici pokrajine Helmand, na jugu Afganistana, u kojem su meta bili lokalni zvaničnici.

Samoubica, koji se kretao u kamionetu, aktivirao je eksploziv u blizini stambenog kompleksa u kojem se nalazi stan guvernera pokrajine, izjavio je zamjenik guvernera Muahmed Jan Rasolijar, prenosi agencija Fena.

Napadnut je skup političkih zvaničnika, predstavnika civilnog društva i novinara u jednoj dvorani u kojoj se održavao seminar o trgovini ljudima i otmicama.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani na Twitteru njihovog glasnogovornika Zabihullaha Mujahida.

Jedan policijski izvor je potvrdio za AFP da je stambeni kompleks djelimično oštećen u eksploziji.

Zračni napadi na granici

Afganistanske sigurnosne snage, na prvoj liniji prema talibanima nakon povlačenja većine trupa NATO-a krajem decembra, pokrenule su prošli mjesec veliku operaciju protiv pobunjeničkih uporišta na jugu zemlje, koja još traje.

U međuvremenu, u zračnim udarima po skloništima naoružanih grupa u plemenskoj regiji duž pakistansko-afganistanske granice, ubijena su 34 pobunjenika, saopćila je u srijedu Pakistanska vojska.

Avioni Pakistanske vojske bombardirali su nekoliko oblasti u nepristupačnoj dolini Tirah, u regiji Khyber, gdje se nalaze uporišta pakistanskih talibana i saveznika iz grupe Lashkar-e-Islam, prenio je Tanjug agenciju AP.

Pobunjeni talibani i njihovi saveznici aktivni su sa obje strane granice u dolini Tirah, a u Pakistanu vode pobunu više od decenije, u namjeri da zbace Vladu u Islamabadu i uspostave svoju vladavinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO