Herzog čestitao pobjedu Netanyahuu

Desničarski Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua izvojevao je iznenađujuću, glatku pobjedu na jučerašnjim općim izborima, javili su rano jutros izraelski mediji.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, isti izvori navode da će Likud imati 30 mjesta u parlamentu – Knessetu sa ukupno 120 zastupnika, a glavni rival Cionistička unija lijevog centra 24.

Reakcije Palestinaca

Palestinci su najavili da će pojačati diplomatsku kampanju za državnost, nakon izraelskih općih izbora.

“Jasno je da će premijer Benjamin Netanyahu formirati slijedeću vladu, tako da mi jasno kažemo da ćemo ići u Međunarodni krivični sud u Hagu i da ćemo ubrzati i intenzivirati sve diplomatske napore”, rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat AFP-u.

Netanyahu je u ponedjeljak, posljednjeg dana kampanje najavio da palestinska država neće biti stvorena ako on četvrti put bude premijer.

Palestinski pokret Hamas je nakon završetka parlamentarnih izbora u Izraelu izjavio kako “sve izraelske partije poriču pravo Palestinaca” te kako iste trebaju “preispitati svoje stanje”.

Ovu izjavio potvrdio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri, naglašavajući kako sve partije Izraela trebaju “preispitati svoje stanje” nakon “poraza koji je Izrael doživio u Pojasu Gaze”.

“Palestinski otpor je dovoljno snažan i sposoban za nametanje svoje jednakosti”, kazao je Zuhri.

Ranije izlazne ankete sugerirale su mrtvu utrku između te dvije stranke.

Vođa izraelske opozicije Isaac Herzog izjavio je u srijedu da je razgovarao s premijerom Netanyahuom kako bi mu čestitao na izbornoj pobjedi.

“Prije nekoliko minuta razgovarao sam s premijerom Benjaminom Netanyahuom, čestitao mu na njegovom postignuću i poželio sreću”, rekao je Herzog novinarima.

Kazao je kako će njegova Cionistička unija i dalje biti alternativa desničarskom Likudu.

Herzog i Tzipi Livni, koji zajedno predvode tu koalicionu stranku, rekli su jutros da neće prestati da se bore za Izrael, uprkos porazu.

“Ovo jutro nije bilo lako za nas i naše sljedbenike. Mi ćemo predvoditi i boriti se zajedno s našim partnerima u Knessetu za vrijednosti u koje vjerujemo. Borit ćemo se za izraelske građane, za socijalnu pravdu, diplomatske izglede, jednakost i demokratiju s nadom i vjerom kako bi imali jevrejsku i demokratsku zemlju, pravednu i sigurnu. Željeli bismo da zahvalimo od sveg srca svakome ko je u nas vjerovao”, poručili su pristalicama Herzog i Livni.

Netanyahu pozvao desničare

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, proglasivši pobjedu svoje partije Likud na općim izborima, rekao da je pozvao druge desničarske političare da mu se pridruže u koalicijskoj vladi “bez odlaganja.”

Obraćajući se pristalicama nakon što su dvije televizijske izlazne ankete ranije dale konzervativnom Likudu neznatnu prednost nad rivalom Cionističkom unijom lijevog centra, Netanyahu je rekao da nema vremena za pauze.

Istakao je da je Izraelu potrebna “jaka” vlada da čuva sigurnost, prenose agencije.

Rezultat arapske koalicije

Nakon Cioniističke liste slijede Zajednička lista, koalicija arapskih partija sa 14, dvije partije centra Jesh atid (Ima budućnosti) i Kulanu sa 11 i 10, nacionalistička Jevrejski dom (Bayit Yehudi) sa osam, dvije vjerske Shas i Ujedinjena Tora judaizam sa osam i šest.

Yisrael Beiteinu  (Izrael naš dom) partija šefa diplomatije Avigdora Liebermana ima također šest, a ljevičarski Meretz četiri mjesta.

Kako je ranije javila Mirjana Hrga, reporterka Al Jazeere, sada počinju teški pregovori o koalicijama, gdje Netanyahu ima mnogo više iskustva od Herzoga.

Odlučujuću ulogu u tome mogao bi imati lider nove stranke Kulanu Moshe Kahlon koji bi mogao pružiti podršku da se osigura većina.

Kahlonova platforma zasnivala se na smanjenju visokih troškova života, slično kao i Herzogova, ali je on odbio podržati jednu ili drugu stranu.

Herzog se uz to zalagao za popravljanje odnosa sa Palestincima i SAD-om.

Netanyahu je insistirao na sigurnosti i odbrani od najvećih neprijatelja Izraela i najavio da neće biti države Palestine ako on ponovno bude premijer.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO