Sirija: UN daje listu osumnjičenih tužiocima

Pinheiro je rekao da će potrazi za pravdom najbolje pomoći ciljanim otkrivanjem (Reuters)
Pinheiro je rekao da će potrazi za pravdom najbolje pomoći ciljanim otkrivanjem (Reuters)

Istražitelji Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Siriji spremni su predati tužiteljima listu imena mogućih osumnjičenih za ta djela.

Sa sastanka u Ženevi, lideri UN-ovog Vijeća za ljudska prava pozvali su druge zemlje, koje pripremaju slučajeve procesuiranja zločina, da kontaktiraju njihove istražitelje.

Nezavisno povjerenstvo je u ožujku 2011. godine počelo ispitivati navode o kršenju ljudskih prava u Siriji.

Liste neće objaviti javno

“Naš cilj je uvijek bio pružati učinkovitu pomoć žrtvama i zalažemo se za njihova prava, a ključna stvar u tome je da se počinitelji izvedu pred lice pravde. Nećemo javno objaviti imena s lista, potrazi za pravdom najbolje ćemo pomoći ciljanim otkrivanjem. Imena i informacije o navodnim počiniteljima podijelit ćemo s državnim tužiteljstvima koja pripremaju slučajeve pred kompetentnim i nepristranim sudstvima”, rekao je Paulo Sregio Pinheiro iz Nezavisnog povjerenstva za pitanja Sirije.

UN-ovo istražno povjerenstvo koje vodi Pinheiro prikupilo je svjedočenja i dokaze i sastavilo pet tajnih lista osumnjičenih ratnih zločinaca.

Na popisu su i imena iz sirijske Vlade, sirijskih sigurnosnih služba i također vođe pobunjenika, prenijela je Hina.

Istražitelji su najavili prošli mjesec da planiraju objaviti imena osumnjičenih i otvoriti nove puteve da ih privedu pravdi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO