Rusija nastavlja pritisak na Krimske Tatare

Prema anketama rađenim uoči prve godišnjice pripajanja Krima Rusiji, većina Krimskih Tatara i dalje je nezadovoljna tim potezom Moskve. Uprkos tome što je Rusija donijela niz zakona kojima se poboljšava njihov položaj i povećava politička zastupljenost, ruske vlasti nastavljaju da vrše pritisak na tatarske organizacije i aktiviste.

Talyatov otac je u šoku. Maskirani pripadnici ruskih sigurnosnih snaga uhapsili su njihovog najstarijeg sina. 

Nevažeće optužbe

Ova tatarska porodica tek se prije nekoliko godina vratila iz centralne Azije, gdje su decenijama bili u egzilu nakon što je krimske Tatare protjerao Staljin poslije Drugog svjetskog rata.

 „Protiv moga sina iznijeli su nevažeće optužbe, budući da su se događaji za koje ga terete dogodili prije pripajanja Krima Rusiji. Rusi se prema nama ophode loše samo zato što tražimo naša prava. Mi ne želimo rat. Želimo živjeti u miru sa svima”, kazao je Talyatov otac Asan Yunusov.

Talyat je jedan od mnogih koje ruske vlasti optužuju za učešće u protestima protiv pripajanja Krima Rusiji.  Većina Tatara se protivi pripajanju Rusiji. Sada se situacija pogoršala.

Ruske vlasti zatvorile su Vijeće krimskih Tatara , jednu od njihovih krovnih organizacija.

Njihovo rukovodstvo je protjerano. Zabranjen im je ulazak u Rusiju u narednih pet godina.

Ruski pritisak obuhvatio je i druge institucije koje nisu lojalne Moskvi.

Gorke uspomene

Najnovija žrtva je tatarski TV kanal ATR, u koji su upali pripadnici snaga sigurnosti i zaplijenili mnoge materijale.

 „Danas nam je zabranjeno govoriti o našim liderima i Vijeću krimskih Tatara. Zabranjeno nam je govoriti o Ukrajini, brigama našeg naroda i problemima s kojima se suočavaju oni koji se žele vratiti na Krim, a njih je mnogo”, zaključio je direktor TV kanala ATR Shawkat Muhammedov.

Krimski Tatari još nose gorke uspomene o Rusiji. Stotine hiljada ih je protjerano u centralnu Aziju nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon nekoliko godina relativne stabilnosti u sklopu Ukrajine, neki strahuju da ovom poluotoku prijete nove tenzije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO