Rousseff za dijalog nakon protesta u Brazilu

U nedjelju održane najveće demonstracije zabilježene u Brazilu od socijalne pobune 2013. godine (EPA)

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff obećala je dijalog nakon velikih demonstracija, održanih u nedjelju, koje su bile usmjerene protiv njezinih mjera štednje i protiv korupcijskih skandala u Brazilu.

“Vlada ima obavezu pokrenuti dijalog”, rekla je na konferenciji za novinare u Braziliji, na kojoj je snažno branila svoju politiku proračunske štednje koja je podijelila njezin tabor.

“Moja obaveza je da vodim zemlju za 200 milijuna Brazilaca”, kazala je predsjednica, dodajući da je spremna za dijalog “sa svima koji su spremni” pregovarati u Parlamentu o “širokoj političkoj reformi” i paketu mjera protiv “nekažnjivosti” političara, koji bi trebao biti predstavljen tijekom sljedećih dana.

Branila je potrebu mjera štednje, koje je pokrenula u siječnju, a u suprotnosti su s njezinim predizbornim obećanjima iz 2014. godine.

Nezadovoljni predsjednicom

“Moramo učiniti napor ove godine jer se ekonomsko stanje pogoršalo više nego je bilo predviđeno, a skupe mjere potpore ekonomiji usvojene tijekom prvog mandata sada su se iscrpile”, rekla je.

Prema podacima vojne policije, najmanje 1,7 milijuna Brazilaca prosvjedovalo je u nedjelju protiv predsjednice u cijeloj zemlji zbog lošeg ekonomskog stanja u i brojnih korupcijskih skandala za koje je optužuju.

Brojni prosvjednici tražili su njezin odlazak jer kažu da ne može ignorirati ogromni sustav korupcije koji je otkriven u državnoj energetskoj kompaniji Petrobras, kao i sustav mita koji se davao članovima njezine koalicije.

“Kada sam vidjela stotine tisuća građana kako prosvjeduju, nisam mogla ne misliti da je vrijedilo boriti se za takve slobode”, kazala je Rousseff, bivša gerilka, žrtva brazilske vojne diktature.

Bili su to najveći prosvjedi zabilježeni u Brazilu od socijalne pobune u lipnju 2013. godine, ali drukčije naravi i većih razmjera.

Velik prosvjedni skup počeo je u Sao Paolu, gospodarskoj prijestolnici ovog latinskoameričkog diva i uporištu oporbe, koja je teško primila tijesan poraz na predsjedničkim izborima jesenas, nakon grube kampanje, a onda se proširio i na druge velike gradove.

Odjeveni u žuto, zeleno i plavo, boje brazilske zastave, brojni prosvjednici su pozivali na ostavku Rousseff, koja je prije skoro tri mjeseca počela svoj drugi mandat.

Na rubu je recesije

Neki su čak zahtijevali vojnu intervenciju, kako bi se srušila dvanaestogodišnja vlast Radničke stranke, na dan kada zemlja obilježava 30. obljetnicu povratka demokracije u Brazilu, nakon vojne dikature uspostavljene 1964. godine.

Popularnost Rousseff pala je u veljači za 19 postotnih bodova, na samo 23 posto, dok predsjednicu prate neuspjesi na svim poljima.

Brazil, sedma gospodarska sila svijeta, na rubu je recesije.

Inflacija raste (7,7 posto u 12 mjeseci), javni deficit se povećao, a realu je vrijednost naspram dolara pala za 30 posto u 12 mjeseci.

Tome se pridodaje snažna napetost koju su stvorile političke posljedice velikog korupcijskog skandala koji potresa državnu supertvrtku Petrobras i najveće građevinske tvrtke u zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO