Pakistan pogubio deset osuđenika na smrt

U napadu talibana na školu u Peshawaru u decembru poginule 154 osobe (EPA)

Pakistanske vlasti objesile su u utorak još deset osuđenika na smrt, što je najveći broj pogubljenja u samo jednom danu otkako je u decembru 2014. godine ukinut moratorij na smrtnu kaznu, koji je bio na snazi od 2008. godine.

Dva osuđenika obješena su u Karachiju, dva u Rawalpindiju, blizu glavnog grada Islamabada, a šest u središtu pokrajine Punjab, istaknuli su dužnosnici, čime se broj pogubljenih u Pakistanu od polovine decembra popeo na 37.

Kao odgovor na napad talibana na školu u Peshawaru, pri čemu je 16. decembra poginulo 154 osoba, pakistanske vlasti djelomično su ukinule moratorij na smrtnu kaznu samo za slučajeve terorizma, a prošle sedmice i potpuno.

Zabrinutost EU-a

Prema podacima međunarodne organizacije za ljudska prava Amnesty International, blizu 8.000 osuđenika na smrt trenutno je u pakistanskim zatvorima. Prema lokalnim vlastima, približno 1.000 njih iscrpilo je sve pravne mogućnosti.

Diplomati Evropske unije su prošle sedmice pakistanskim dužnosnicima prenijeli zabrinutost zbog ponovnog izvršenja smrtne kazne, što bi se moglo imati ekonomske posljedice.

Pakistanu je prošle godine Evropska unija dodijelila status “GSP+” kojim je oslobođen poreza na izvoz tekstila.

Taj status omogućio je Pakistanu da za milijardu dolara poveća prodaju svojih proizvoda u Evropi u zamjenu da očuva moratorij na smrtnu kaznu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO