Obustavljena ofanziva na Tikrit zbog mina

Borbe su prekinute kako bi se "smanjili gubici" i zaštitila infrastruktura (Reuters)

Ofenziva iračkih snaga s ciljem zauzimanja Tikrita, koji je u rukama skupine Islamska država Irak i Levant, obustavljena je zbog mnoštva eksplozivnih naprava koje su pripadnici skupine postavili u gradu koji je i dalje pod opsadom.

U operaciji započetoj 2. ožujka uz sudjelovanje tisuća vojnika, redarstvenika, pripadnika paravojnih snaga, uglavnom šiita, pripadnika kurdskih snaga i sunitskih plemena, borci ISIL-a su opkoljeni.

No, pokazalo se puno teže potisnuti ih iz grada.

‘Bitka će biti teška’

“Posvuda su posijali bombe, na ulicama i u zgradama, pod mostovima. Zbog toga su naše snage zaustavljene”, rekao je u utorak za AFP Jawad al-Etlebawi, glasnogovornik šijitske paravojske Asaib al-Hak (Liga čestitih, na arapskom) koja aktivno sudjeluje u operaciji, prenosi Hina.

Po riječima časnika, ISIL je postavio mine u kućama i prokopao rovove u toj prijestolnici pokrajine Salahuddin, 160 km od Bagdada.

“Bitka za oslobođenje Tikrita bit će teška”, dodao je glasnogovornik. “Trebaju nam snage pripremljene za rat na urbanim područjima”, rekao je.

Smanjivanje gubitaka i zaštita infrastrukture

ISIL je zauzeo Tikrit u lipnju 2014.

Irački ministar unutarnjih poslova izjavio je da su borbe prekinute kako bi se “smanjili gubici” i zaštitila infrastruktura.

Iračka vojska je već triput pokušavala osvojiti taj grad, u kojemu je rođen bivši diktator Saddam Hussein.

Izvor: Agencije