Novinar Al Jazeere prepoznao mrtvog oca u sirijskom zatvoru

Al-Zoubi izgubio kontakt s ocem prije tri godine (Al Jazeera)

Khalid Al-Zoubi, novinar Al Jazeere, iznenadio se kada je prepoznao svoga oca na fotografijama zatvorenika koji su mučeni do smrti u sirijskim zatvorima.

Al-Zoubi je u kratkom videosnimku koji je objavila Al Jazeera Arabic kazao: “Al Jazeera je došla do fotografija i dokumenata o Sirijcima koji su mučeni do smrti u zatvorima sirijskog režima.”

Dok je sređivao fotografije i dokumente, bio je iznenađen kada je među onima koji su umrli prepoznao svoga 75-godišnjeg oca, koji je nestao prije tri godine.

Odbio otići u izbjeglištvo

Al-Zoubi je kazao da je sirijski režim prije tri godine saznao za njegove medijske aktivnosti, izvještavanje o mirnim demonstracijama i činjenicu da radi u Al Jazeeri.

Tada je savjetovao oca da ode u izbjeglištvo, ali on je odgovorio da ima 75 godina i da je suviše star da bi igdje putovao, te da želi ostati na svojoj zemlji, među svojom rodbinom, u oblasti Deraa.

“Ubrzo nakon toga moj otac je uhapšen na kontrolnoj tački režimske vojske i od tada više ništa nisam saznao o njemu, sve dok ga nisam prepoznao na fotografiji”, kaže Al-Zoubi.

Na fotografiji se moglo vidjeti da je starac preminuo od posljedica teške torture, kazao je novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Deseci zatvorenika u jednom sirijskom zatvoru u gradu Homsu počeli su štrajk glađu, zahtijevajući da budu oslobođeni.Protiv većine njih nikad nije podignuta nikakva optužnica, a uhićeni su na samom početku sukoba u toj državi.

Published On 31 Dec 2014

U narednoj priči retrosprektivno se vraćamo četiri godine unazad. Godina je 2011. U Libiji se vodio građanski rat, svijet je strahovao od nuklearne katastrofe u Fukušimi, a počela je prodaja karata za Olimpijadu u Londonu. Te godine počeo je i rat u Siriji. Na današnji dan prije četiri godine počeli su protesti protiv sirijskog predsjednika […]

Published On 15 Mar 2015

Ujedinjene nacije poručuju da im je potrebno gotovo tri milijarde dolara za pomoć Sirijcima. Apel je upućen kada i kritike da ta organizacija nije učinila dovoljno kako bi zaštitila civile. Jedan od problema s kojima se UN suočava posljednjih mjeseci jeste opasnost koju predstavlja ISIL.

Published On 13 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO