Nova runda pregovora Kerryja i Zarifa

Izgledi za postizanje sporazuma između SAD-a i Irana krajem marta sve su slabiji (AP)
Izgledi za postizanje sporazuma između SAD-a i Irana krajem marta sve su slabiji (AP)

Američki državni sekretar John Kerry i šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif nastavili su u utorak razgovore o nuklearnom programu Irana, ali izgledi za postizanje sporazuma krajem marta sve su slabiji, prenose agencije.

Razgovori su nastavljeni u švicarskoj Lausanni jer su dan ranije razgovarali četiri sata, a o istom pitanju je iransko izaslanstvo u ponedjeljak u Briselu razgovaralo s europskim ministrima, no strane su izrazile skepticizam u vezi sa šansama za postizanje političkog sporazuma do zadanog roka.

„Iran još mora donijeti teške odluke kako bi odgovorio na veliku zabrinutost koja i dalje okružuje njegov nuklearni program“, upozorio je u ponedjeljak navečer američki diplomata.

Upitan o šansama zaključivanja sporazuma do 31. marta, odgovorio je: „Iskreno, ne znamo hoćemo li uspjeti“.

Bez napretka

U pregovorima između Irana i zapadnih sila o nuklearnom programu Teherana nije postignut nikakav napredak, a značajne razlike i dalje ostaju, saznaje Al Jazeera iz evropskih diplomatskih izvora.

“Razgovori su bili opširni i dugo su trajali, ali nisu uspjeli smanjiti neslaganja”, rekao je taj izvor, poslije razgovora iranskog šefa diplomatije Mohamada Javada Zarifa s francuskim, njemačkim i britanskim kolegama, prenosi agencija Reuters.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini rekla je da je imala konstruktivne razgovore s iranskim šefom diplomatije u Briselu, dodajući da će oni pomoći u dogovoru o nuklearnom programu s Iranom.

“Uvjerena sam da će ovaj sastanak pomoći u napredovanju pregovora tokom sljedećih dana i sedmica”, rekla je Mogherini novinarima. “Raspravljali smo o svim preostalim razlikama”, dodala je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, nakon dvosatnih razgovora, kojima je predsjedala Mogherini, kazao je da su “na stolu tehnički parametri za rješavanje nuklearnog spora”.

Zatražio je od Irana i šest sila da ne “prokockaju” jedinstvenu šansu za dogovor.

Susreti s Kerryjem

“Moj je dojam da smo posljednjih sedmica postigli napredak, ali na dugoročnom planu još postoje značajne prepreke koje treba preći”, rekao je.

Iran i velesile odredile su rok do 31. marta da postignu politički dogovor koji će garantirati da Iran neće posjedovati nuklearno oružje, u zamjenu za ukidanje sankcija.

Do 30. juna trebao bi se postići sveobuhvatni sporazum.

Prije Brisela, Zarif se u Lausanni prvi put ove sedmice sastao s američkim državnim sekretarom Kerryjem.

Zvaničnici su poslije razgovora saopćili da su SAD i Iran nekoliko pedalja bliže političkom dogovoru koji bi postavio osnovu za sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali da su razlike između Teherana i šest velikih sila ostale ogromne.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO