Katar počeo izgradnju naselja u Gazi

Katar u novembru 2012. donirao blizu 407 miliona dolara za obnovu Pojasa Gaze (Al Jazeera)

Katarski ambasador pri Palestinskoj upravi Mohammed al-Emadi položio je kamen temeljac za izgradnju stambenog kompleksa “Grad šeik Hamad” za oslobođene zatvorenike iz izraelskog zatvora, u okviru prvog projekta obnove u Pojasu Gaze.

Emadi, koji se nalazi na čelu Katarskog odbora za obnovu Pojasa, rekao je u povodu otvaranja projekta da je riječ o jednom od “prvih projekata koji će provoditi Katarski odbora za obnovu Pojasa Gaze.”

Istakao je da će se realizacija katarskih projekata za rekonstrukciju Pojasa Gaze finansirati iz nove ili stare državne podrške.

Katar je u novembru 2012. godine donirao blizu 407 miliona dolara za obnovu Pojasa kroz realizaciju strateških i vitalnih projekata. Ta zemlja je na međunarodnom samitu u Kairu u oktobru prošle godine obećala da će donirati milijardu dolara.

Razorni izraelski napadi

Katarski ambasador je zahvalio Vladi palestinskog pomirenja koja je “koordinirala i olakšala dopremanje građevinskog materijala kako bi projekt bio realiziran.”

Moufid al-Hasayna, palestinski ministar javnih radova i stanovanja, kazao je na ceremoniji otvaranja da će stambeno naselje biti izgrađeno na površini od 120 hiljada kvadratnih metara.

Ukupno 360 stanova nalazit će se u 28 stambenih zgrada, uz druge javne objekte i potrebnu infrastrukturu.

Izrael je 7. jula prošle godine pokrenuo napade na Pojas Gaze. Ofanziva je trajala 51 dan i odnijela više od 2.000 života Palestinaca. U izraelskim napadima ranjeno je više od 11.000 osoba, navodi Palestinsko ministarstvo zdravlja.

Prema podacima Ministarstva za javne radove i stanovanje Palestine, tokom ofanzive u Pojasu Gaze je oštećeno ili uništeno 28.366 stambenih jedinica.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO