Grabar-Kitarović: Tito je bio diktator

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovič rekla je u utorak kako je potpora Njemačke Hrvatskoj u borbi za neovisnost i pristupanju Europskoj uniji bila vrijedna truda, završivši jednodnevni nastupni posjet Njemačkoj gdje se susrela s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

“Potpora Njemačke isplatila se”, rekla je Grabar-Kitarović u predavanju u Europskoj akademiji u Berlinu osvrćući se na proces stjecanja neovisnosti, obranu i put Hrvatske u Europsku uniju.

Pristup Europskoj uniji ima učinka, možda ne tako brzo kao što smo se nadali, ali danas imamo transparentnije tržište i sustav stabilnosti, rekla je hrvatska predsjednica.

Sudjelujući u raspravi nakon predavanja i odgovarajući na brojna pitanja, rekla je između ostaloga da će Titova bista iz predsjedničkih dvora biti uskoro premještena na drugo mjesto.

Na pitanje iz publike o potrebi za lustracijom i o sudbini Titove biste u predsjedničkim dvorima, Grabar-Kitarović je podsjetila na politiku predsjednika Franje Tuđmana koji se zauzimao za nacionalno jedinstvo zbog potrebe za obranom zemlje.

Titova bista vjerojatno u rodni kraj

Poručila je da je pitanje lustracije pogodnije za vladu nego za predsjednicu Republike, napomenuvši kako ona ipak radije razgovara o pitanjima o budućnosti nego o temama iz prošlosti.

“Tito je bio diktator”, rekla je na pitanje o Titovoj bisti, naglasivši kako će ona biti uklonjena iz predsjedničkih dvora i, kao umjetničko djelo, smještena na prikladno mjesto, vjerojatno u njegovu rodnom kraju, prenosi Hina.

Hrvatska je, podsjetila je, prošla dvostruku tranziciju, onu od diktature u demokratsko društvo i onu iz stanja rata u stanja mira i odgovornosti za susjedstvo.

Posebnu pozornost posvetila je Bosni i Hercegovini, rekavši kako podržava tu državu kao zajednicu ravnopravnih naroda.

“Bosna i Hercegovina je država koja ne funkcionira dobro”, naglasila je, podsjetivši kako Hrvatska ustraje na suverenosti, teritorijalnoj cjelovitosti i političkoj neovisnosti BiH, brinući se i za tamošnje Hrvate.

“Zaštita Hrvata u BiH naša je ustavna obveza”, podsjetila je, pozvavši građane BiH da se dogovore kako će izgraditi svoju zemlju.

Hrvatska će dati svoj doprinos napretku zemalja u jugoistočnoj Europi, a otvorena pitanja sa susjedima trebaju se riješiti, rekla je hrvatska predsjednica.

Susreti s Gauckom i Merkel

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Njemačkoj, gdje se sastala s predsjednikom Joachimom Gauckom.

Nakon tog susreta hrvatska predsjednica sastala se i s kancelarkom Angelom Merkel, no u skladu s protokolom, budući je njezin domaćin bio njezin njemački kolega Gauck, nakon susreta s Merkel nisu bile predviđene izjave za novinare.

Dvoje državnika, Grabar-Kitarović i Gauck, ovom su prilikom pozvali na nastavak reformi u Hrvatskoj.

Gauck je ponudio pomoć u procesu suočavanja s prošlošću, s obzirom na, kaže, njemačko iskustvo nakon Drugog svjetskog rata.

Kazao je kako mu je drago da je hrvatska liderka Njemačku odabrala za svoj drugi službeni posjet, a prethodno je bila u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je kako u njegovoj državi živi najmanje 240.000 Hrvata, koji “obogaćuju njemačko društvo”.

“Hrvatska je dvije godine u Europskoj uniji i vaša je država poduzela velike napore da postane članica. No, znam da reformski procesi nisu završeni i o tome ćemo razgovarati”, istakao je Gauck u uvodu sastanka.

Uzor balkanskim državama

“Hrvatska je pred velikim ekonomskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva.”

Gauck je dodao kako je Hrvatska uzor drugim državama Zapadnog Balkana, kao i most EU-a prema tim državama.

Grabar-Kitarović je izjavila da je Hrvatska država u kojoj pomirba još traje, ali kako je odlučna taj posao dovršiti do kraja.

Također je istaknula kako posjet Berlinu doživljava kao potvrdu svestranih odnosa dviju država i iskrenog prijateljstva.

“U pravu ste kad kažete da je pred nama još veliki put reformi. Hrvatska je država koja je prošla dvostruku tranziciju – od zemlje žrtve rata, do zemlje u kojoj pomirba još traje. Još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti”, kazala je.

Grabar-Kitarović: Obnoviti narušeno partnerstvo

Grabar-Kitarović je uoči posjeta u intervjuu za Deutsche Welle izjavila da u Berlin ide obnoviti narušeno partnerstvo između Njemačke i Hrvatske, misleći pritom na slučaj Josipa Perkovića, koji je, kako izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović, nastao izmjenama Zakona o uhidbenom nalogu usvojenim netom prije ulaska Hrvatske u EU.

Taj je slučaj 2013. godine izazvao dosta napetosti s Bruxellesom i Berlinom jer je upravo Njemačka tražila da se Josipa Perkovića i Zdravka Mustača izruči toj zemlji zbog navodne umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Hrvatska je na kraju popustila pritiscima i izmijenila zakon, Perković i Mustač su izručeni i trenutačno u vezi tog slučaja u Njemačkoj traje suđenje.

Ivana Brkić Tomljenović javlja kako ovom prilikom taj slučaj, ipak, nitko nije spomenuo pred novinarima, a ne zna se ni je li o tome bilo riječi na sastanku hrvatske predsjednice i Gaucka.

Kancelarkin ured unaprijed je priopćio da su teme razgovora dviju političarki bilateralni odnosi i teme vezane za Europsku uniju, kao i pitanja zbivanja u jugoistočnoj Europi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO