Fabius: Pregovori s Assadom su poklon ISIL-u

Laurent Fabius: Rješenje sirijskog sukoba je u političkoj tranziciji koja mora očuvati institucije režima, a ne Bashara al-Assada (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je kako bi pregovaranje sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, o čemu je govorio njegov američki kolega John Kerry, značilo “dati doista nevjerovatan dar” grupi Islamska država Irak i Levant.

Rješenje sirijskog sukoba je u “političkoj tranziciji koja mora očuvati institucije režima, a ne Assada”, rekao je Fabius nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Briselu.

“Svako drugo rješenje koje bi Assada vratilo na vlast bilo bi doista nevjerovatan i golem dar teroristima ISIL-a”, dodao je.

Milioni Sirijaca koje je Assad progonio navodno pružaju podršku ISIL-u, kazao je ministar i dodao: “Očito je da to moramo spriječiti.”

Premijer Manuel Valls je kazao da žali zbog izjava Kerryja.

Assad odbacio pregovore

“Neće biti rješenja sve dok je Assad predsjednik Sirije”, ocijenio je on za francuske medije.

“Francuska je uvijek isticala da je nužno političko rješenje. No, Assad je odgovoran za desetke hiljada mrtvih koji su ubijeni plinom”, dodao je Valls.

Kerry je u nedjelju izjavio da “na kraju ipak s Assadom moramo pregovarati”, kako bi se zaustavio sukob u kojem je u četiri godine poginulo više od 215.000 ljudi.

“Naravno, bude li spreman na ozbiljne pregovore o načinu provedbe [mirovnog procesa] Ženeve I”, rekao je.

Fabius je kazao da je u ponedjeljak ujutro razgovarao s Kerryjem, koji mu je kazao da se “američki stav o Siriji nije promijenio”.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini podsjetila je na stav EU-a, kazavši da se na “trajnom rješenju” sirijskog sukoba ne može raditi “bez predstavnika Assadovog režima”.

“Mislim da je Kerry mislio u tom smislu. Mislim da nije govorio o Assadu lično”, dodala je.

Sirijski predsjednik odbacio je u ponedjeljak bilo kakve pregovore.

Zabrinuti saveznici

“Bilo kakvi razgovori o budućnosti sirijskog predsjednika vodit će sirijski narod, a izjave izvana nas se ne tiču”, rekao je Asad.

U nedjelju Kerry nije ponovio već standardnu američku frazu da je Assad izgubio sav legitimitet zbog građanskog rata u Siriji i da mora otići.

“Na kraju ćemo morati pregovarati”, rekao je, odgovarajući na pitanje hoće li SAD biti voljan pregovarati sa sirijskim čelnikom.

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf izjavila je u nedjelju da Kerry u svoj izjavi nije mislio na Assada i istakla da Washington nikada ne bi s njim pregovarao.

Međutim, Kerryjevi su komentari već stvorili zabrinutost među zemljama koje se protive Assadu, uključujući i one u Perzijskom zaljevu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO