Davutoglu uporedio Assada s Hitlerom, Karadžićem i Miloševićem

Ahmet Davutoglu: Stisak ruke s Assadom se nikada neće moći izbrisati iz sjećanja ljudske savjesti (Anadolija)

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uporedio s Adolfom Hitlerom te optuženicima za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem, prenose agencije.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je tokom vikenda da će Washington naposljetku morati razgovarati s Assadom ukoliko se želi postići mir, što je naišlo na žestoko reagiranje Ankare, koja je saopćila da se s Asadom nema o čemu pregovarati.

Kontradiktornosti sa Zapada

Govoreći o pitanju Sirije na sjednici Zastupničkog kluba Partije pravde i razvoja u Ankari, Davutoglu je rekao da sa Zapada čuje kontradiktornosti na koje ljudska savjest ne može ostati mirna.

“Ako sjednete i rukujete se s Assadom, poslije svih tih masakara i uprkos hemijskom oružju koje ste vi [Sjedinjene Američke Države] proglasili za crvenu liniju, taj stisak ruke se nikada neće moći izbrisati iz sjećanja ljudske savjesti”, istakao je te kazao da rukovanje s “Hitlerom, Miloševićem, Karadžićem ili Saddamom [Husseinom] nije ništa drugačije od rukovanja s Assadom”.

Davutoglu je, također, govorio o problemu sirijskih izbjeglica s kojim se suočava Turska.

“Mi nismo pravili nikakve vjerske ili etničke razlike. Bog nam je svjedok da smo prihvatili svakog ko je došao na granice Anadolije. Nijednu osobu nismo odbili zbog njenog ličnog stava, mezheba ili etničke pripadnosti”, kazao je premijer Turske i predsjednik AKP-a.

Reakcija iz State Departmenta

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki pokušala je u ponedjeljak pojasniti Kerryjev stav, izjavivši da Assad nikada neće biti dio mirovnih pregovora.

“Pozdravljamo taj demant”, naveo je Davutoglu.

Turska, bivši saveznik Assada, prekinula je veze s Damaskom nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine i podržala pobunu protiv režima u Damasku.

Ankara je u više navrata pozivala na uklanjanje Assada sa vlasti.

Izvor: Agencije