Tužioci: Majka krišom odvela djecu u Siriju

Po dolasku u Siriju u oktobru, žena je na Facebooku objavila da se nalaze u Raqqi, a od tada se za njih ništa nije čulo (Politie/Al Jazeera)

Dvoje djece iz Holandije otela je majka i odvela u sirijski grad Raqqu koja je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavilo je holandsko tužilaštvo.

Majka (32) je dječaka od sedam i djevojčicu od osam godina odvela iz njihovog rodnog Maastrichta na jugu Holandije u oktobru, nakon čega je policija digla uzbunu, objavili su holandski mediji.

Uprkos međunarodnom nalogu za hapšenje, žena, koja je čečenske nacionalnosti, uspjela je doći na sirijsku teritoriju koju kontroliše ISIL.

Njeno drugo dvoje djece smješteno je kod rodbine u Holandiji, prenose mediji.

Nakon što su došli u Siriju, žena je na Facebooku objavila da su ona i njena djeca u Raqqi. Od tada se ništa o njima nije čulo, saopćeno je iz Kabineta tužioca.  

Otac nije dao pristanak

Rečeno i je i da je žena uspjela nabaviti lažne pasoše za sebe i djecu te da je to prvi put da su holandska djeca oteta i odvedena na ISIL-ovu teritoriju.

Otac djece, koji je Holanđanin, kazao je za novine De Limburger da ih je odvela njegova bivša supruga bez njegovog pristanka.

On je prije odlazio u policiju zato što je sumnjao da bivša supruga planira putovati u Siriju.

Policija ju je ispitivala nekoliko puta, ali ona je negirala da planira otići u tu zemlju tako da nisu poduzete konkretne mjere.

Tužilac Bart den Hartigh rekao je da će biti nemoguće vratiti djecu, zato što Holandija nema zakonske veze sa Sirijom i zato što su žena i djeca u ratnoj zoni.

Izvor: Al Jazeera