Netanyahu: Palestina neće biti država dok sam premijer

Iako je ranije nagovijestio da bi mogao prihvatiti osnivanje palestinske države, Netanyhu je izmijenio retoriku (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u nastojanju da u posljednji trenutak dobije podršku desnoga krila prije važnih izbora u utorak, izjavio da neće dopustiti stvaranje palestinske države ukoliko bude ponovno izabran, prenose agencije.

Izraelski čelnik nastoji prebaciti fokus sa socijalnih i ekonomskih pitanja na pitanja sigurnosti, uz objašnjenje da sam ne može odbraniti Izrael, piše agencija Hina.

Iako je ranije nagovijestio da bi mogao prihvatiti osnivanje palestinske države, Netanyhu je u ponedjeljak izmijenio retoriku, navodeći rizike od takve promjene.

Kazao je da, ako bude ponovno izabran, Palestinci neće dobiti nezavisnu državu koju žele na području Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze.

‘Netanyahu odvraća birače od problema’

“Ko god se zalaže za uspostavu palestinske državu i očekuje povlačenje sa teritorija jednostavno prepušta teritoriju napadima radikalnih islamističkih terorista na Izrael”, kazao je za izraelski portal NRG.

Upitan znači li to da neće doći do uspostave palestinske države ukoliko on ostane premijer odgovorio je: “Naravno.”

Isaac Herzog, čelnik izraelske Laburističke stranke zalaže se za oživljavanje mirovnih pregovora sa palestinskim predsjednikom Mahmmoudom Abbasom uz podršku SAD-a.

Herzogova stranačka kolegica Tzipi Livni bivša je članica Netanyahuove konzervativne koalicijske vlade koja je vodila pregovore s Abbasom do njihovog prekida u aprilu prošle godine.

Herzog i Livni optužuju Netanyahua da koristi strahove od Palestinaca i iranskoga nuklearnog programa kako bi birače odvratio od činjenice da su troškovi življenja iznimno visoki, kao i od ostalih socijalnih pitanja, a prema istraživanju javnog mišljenja to su glavni problemi s kojima su Izraelci suočeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Velikom broju Izraelaca sve važnija tema su povećani troškovi života.  Izraelci u utorak izlaze na birališta, a većini glasača sve važnija tema su povećani troškovi života. Donosimo izvještaj kako političke stranke imaju Donosimo i priču teškoća da se suoče s ovim izazovom u državi u kojoj je dominantna predizborna tema sigurnost. 

Published On 15 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO