Izrael: Niko nema veliku prednost uoči izbora

U Izraelu se sutra održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Predstavljat će svojevrsni referendum o ostanku premijera Benjamina Netanyahua na vlasti.

Od 26 političkih stranaka koje učestvuju u izbornoj utrci, izglede za ulazak u Parlament, prema anketama, ima njih 11. Blizu šest miliona osoba ima pravo glasa na ovim izborima.

„Do prijevremenih izbora došlo je što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio dvoje ministara u Vladi iz stranaka centra, s kojima je nakon prošlih izbora morao ići u koaliciju kako bi osigurao vlast. Sada četvrti put juriša na mandat, želi čistu vladu, vidi da sa centrističkim strankama ne ide najbolje, te ovoga put izlazi sam na izbore“, izvještava iz Tel Aviva reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Mediji javljaju o tome kako sam Netanyahu upozorava na opasnost da će izgubiti ove izbore, što se može tumačiti kao posljednji pokušaj da ujedini svoje birače. Ovog puta protiv njega u izbornu trku ide čak pet ministara iz Vlade.

„Prema posljednjim anketama on dobija oko 20 mjesta, njegovi glavni konkurenti oko dva do četiri mjesta više… Nitko u principu nema veliku prednost, iz izbora u izbore Netanyahu pada, međutim, on svaki put formira vladu jer je njegov koalicijski potencijal veći od ljevice i centra“, javlja Hrga.

Ujedinjene arapske stranke

Kako izvještava, jedna nova stranka bi mogla biti ključna, stranka Kulanu, koju vodi bivši ministar Moshe Kahlon, i koji bi mogao presuditi ko će nakon sutrašnjih izbora formirati vlast – lijevi ili desni.

„Palestinci tvrde da ih ovi izbori ne zanimaju, ali ih zanimaju sigurno, jer ako ništa Izrael šalje novac koji prikuplja od poreza za njihove plaće, a jako je mnogo i drugih novim motiva. Prvi put u povijesti arapske stranke su se udružile i idu zajedno na izbore. Mogli bi biti vrlo jaka snaga u Paralamentu, po zadnjim anketama čak treća po snazi, a to se nikada nije dogodlilo.“

Netanyahuova Vlada je čak podigla izborni prag sa dva na 3,25 posto, jer je htjela diskvalificirati arapske stranke, međutim, to je izazvalo kontraefekat i one su se ujedinile.

„Za mandata Nentanyahua desila su se dva napada na Gazu i on uvijek ističe sigurnost Izraela, čovjek je koji gaji kult ličnosti, a to se navodi kao najveća mana njegovog konkurenta (Isaaca) Herzoga, koji nema taj klut ličnosti i koji potencira ekonomska pitanja i pitanja socijalne politike“, javlja Hrga.

Ankete prognoziraju blagu prednost  Netanyahuovog političke partije Likud nad Cionističkom unijom, koju čini udružena lista Laburističke i stranke Hatnua.

Ko se za šta zalaže

Harun Karčić donosi pregled nekih od najvećih političkih stranaka u Izraelu.

Likud je desničarska, nacionalistička stranka i jedna od najvećih u državi. Stavlja snažan naglasak na nacionalnu sigurnost. Sa oprezom gleda prema susjednim arapskim zemljama. Prihvatila bi samo demilitarizovanu palestinsku državu.

Izrael je naš dom (Yisrael Beiteinu) je stranka Avigdora Liebermana. Uživa podršku istočnoevropskih jevrejskih doseljenika u Izraelu. Palestince koji žive u Izraelu smatra ”petom kolonom”. Podržava nezavisnu palestinsku državu, ali zalaže se za aneksiju jevrejskih naselja. 

Cionistička unija (Hamahane Hatzionije alijansa lijevog centra. Zalaže se za očuvanje cionističkih vrijednosti. Podržavaju samo demilitarizovanu palestinsku državu i zadržavanje jevrejskih naselja, te Jerusalem kao glavni grad Izraela

Jevrejski dom (HaBayit HaYehudi) je desničarska, vjerska stranka. Snažno podržava jevrejsko naseljavanje na okupiranu palestinsku zemlju. Odbacuje ideju o nezavisnoj palestinskoj državi i zagovara aneksiju 60 posto Zapadne obale, gdje se nalazi većina jevrejskih naselja.

Zajednička lista – sastavljena je od sekularnih, ljevičarskih i anticionističkih palestinskih stranaka – Balad, Hadash i Ra'am Ta'al. Zalažu se za prava Palestinaca, ali i manjina. Žele ukidanje naselja i palestinsku državu u granicama iz 1967. godine – sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Kulanu, odnosno ”Svi mi”, stranka je desnog centra. Formirao ju je bivši Likudov ministar. Zalaže se za smanjivanje troškova života. Podržava dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Shas, skraćenica sintagme ”Sefardski čuvari”, je ultraortodoksna stranka. Cilj joj je povećati zastupljenost Jevreja Sefarda u Parlamentu.  Podržava dvodržavno rješenje sa Palestincima.

Izvor: Al Jazeera