Čelnici Muslimanske braće osuđeni na smrt

Mohamed Badie je također suočen sa smrtnom kaznom (AFP)

Egipatski sud je predočio slučaj 14 čelnika Muslimanske braće, među kojima je i duhovni vođa Mohamed Badie, državnom Vrhovnom muftiji kako bi razmotrio moguće izvršenje smrtne kazne nad optuženicima za “planiranje pobune”.

Sudski izvor je informativnoj agenciji Anadolija kazao da će se odluka o izvršenju smrtne kazne donijeti 11. aprila.

Tih 14 osoba su među 51 osobom optuženom za “planiranje pobune” tokom nasilnog rastjerivanja dva mirna protesta koje su sredinom 2013. godine organizirale pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

Odluka muftije nije pravno obavezujuća, ali egipatski zakon zahtjeva da sudije traže mišljenje religijskih vođa za svaku smrtnu kaznu.

Muškarci su optuženi da su uspostavili “centar operacija” tokom dva mirna protesta i da su “bili glavni zavjerenici u organiziranju zavjere kako bi se posijao haos i kako bi se zapalile policijske stanice, državne institucije, javna i privatna imovina, te crkve”.

‘Širenje laži’

Tužitelji su također optužili osumnjičenike da su “koordinirali sa elektronskim odborima kako bi se proširile krivotvorene fotografije ubijenih i povrijeđenih demonstranata”.

Stotine osoba su ubijene kada su snage sigurnosti silom rastjerali dva mirna protesta Morsijevih pristalica na kairskom trgu Rabaa al-Adawiya te na trgu Nahda u Gizi.

Rastjerivanje protesta je uslijedilo samo nekoliko sedmica nakon što je Morsija, prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika, silom svrgla vojska nakon protesta protiv njega.

Egipatska vlada je od tada pokrenula oštre akcije protiv Morsijevih pristalica i njegovog pokreta Muslimanska braća. Vlasti su naknadno ovaj pokret proglasili “terorističkom grupom”.

Izvor: Agencije