Putin: Washington pokretač puča u Ukrajini

Putin je kazao da su Amerikanci pomagali u obuci nacionalista i oružanih grupa (Reuters)
Putin je kazao da su Amerikanci pomagali u obuci nacionalista i oružanih grupa (Reuters)

Oružani puč u Ukrajini bio je organizovan iz Washingtona, a Amerikanci su pokušali da se sakriju iza Evropljana, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u novom dokumentarnom filmu koji je danas emitovan.

“Trik je bio u tome što su većinom Evropljani otvoreno podržavali ukrajinsku opoziciju. Ali mi smo zasigurno znali da su istinski mozgovi bili naši američki prijatelji”, rekao je Putin u dokumentarcu pod naslovom “Krim: Put u domovinu”, koji je danas prikazan na kanalu Russia 1.

On je kazao da su Amerikanci pomagali u obuci nacionalista, njihovih oružanih grupa, u zapadnoj Ukrajini, Poljskoj i donekle u Litvaniji, prenosi Russia Today.

“Oni su olakšali oružani puč”, istakao je ruski predsjednik.

Historija življenja

Ovakav pristup, objasnio je Putin, bio je daleko od optimalnog načina na koji bi trebalo postupati sa nekom zemljom, a posebno, kako je rekao, sa postsovjetskom zemljom kao što je Ukrajina.

Kako je objasnio, takve zemlje imaju kratku historiju življenja pod novim političkim sistemom i i dalje su krhke.

“Kršenje ustavnog poretka u takvoj zemlji neminovno nanosi veliku štetu njenoj državnosti”, zaključio je Putin.

On je u istom filmu rekao i da su organizatori puča u Kijevu 2014. godine planirali da ubiju tadašnjeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, a da je izbijanje nacionalizma podstaklo Ruse da pomognu stanovnicima Krima.

Međutim ruski predsednik je dodao da odluka o promeni statusa nije donijeta unaprijed.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO