Ferguson noćna mora za Afroamerikance

Aktivisti u Fergusonu ne odustaju od zahtjeva za smjenu gradonačelnika. Stanovnici su i dalje ogorčeni zbog prošlogodišnjeg ubistva nenaoružanog mladića Afroamerikanca, kojeg je usmrtio policajac.

U nedavno objavljenom izvještaju Ministarstva pravde zaključeno je da su gradske vlasti Fergusona od policije tražile da pojača naplatu kazni u saobraćaju, kako bi se popunio gradski budžet.

Ministarstvo pravde dalje zaključuje da je policija u tom gradu ciljano pritiskala afroameričku zajednicu radi naplate kazni i zarade.

Prisilna naplata

Lenard Blair (31) smatra da je bio na udaru zakona. Sve je počelo tako što se nije u potpunosti zaustavio kad je vidio znak STOP.

„Policajci su me zaustavili i vrijeđali”, kazao je bivši stanovnik Fergusona Lenard Blair.

Kad nije imao novca da plati kazne, na red je došla prisilna naplata. Sve se završilo oduzimanjem vozačke uz kaznu od dva dana zatvora.

 „Ako imam kaznu od 200 dolara, a s druge strane moram platiti kiriju ili struju i ako me policija vrijeđa i zaustavlja me bez posebnog razloga, sve to mi ne daje motiva da platim kaznu”, istakao je.

Neko bi, možda, odbacio njegove žalbe na nedolično ponašanje i rasizam, ali u Fergusonu je to gotovo svakodnevna pojava.

 „Ministarstvo pravde SAD-a u nedavno je kritikovalo grad Ferguson, kako policiju tako i sud, jer su profit pretpostavili javnoj sigurnosti. Ministarstvo je zaključilo da su motoristi redovno zaustavljani bez opravdanog razloga, čime su se posebno na udaru našli najranjiviji građani”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Kirsten Saloomey.

Ministarstvo pravde SAD-a zaključilo je da su 93 posto uhapšenih u Fergusonu crnci, a 85 posto svih zaustavljanja u saobraćaju ponovno su bili vozači crnci.

U ovogodišnjem gradskom budžetu očekuje se da će saobraćajni prekršaji doprijenjeti s 23 posto budžeta.  Wesley Bell živi u Fergusonu, ali radi kao sudija u drugom gradu.

 „Neki sudovi rade kako treba, ali neki zloupotrebljavaju poziciju. To je pitanje koje se mora riješiti”, kazao je Bell.

Velike reforme

Sadašnji gradonačelnik Fergusona nije odgovorio na naš zahtjev da dâ izjavu, a bivši gradonačelnik kaže da se ne slaže s navodima Ministarstva pravde.

 „U izvještaju stoji mišljenje samo jedne strane, Ministarstva pravde. Nema ni spomena od onoga šta kažu gradske vlasti”, smatra bivši gradonačelnik Fergusona Brian Fletcher.

Blair kaže kako ga policija stalno zlostavlja zbog boje njegove kože.

 „Dosadilo mi je da me zlostavljaju zbog onoga što jesam.”

Upravo ovaj bijes odgovoran je za demonstracije protiv policije u Fergusonu. Blair kaže kako će biti potrebne velike reforme prije nego što protesti prestanu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na ulicama Fergusona u američkoj saveznoj državi Misuri mirno je nakon ranjavanja dvojice policajaca u srijedu naveče. Aktivisti su pozvali na mirno okupljanje – posljednji takav poziv, među mnogima od kada je prošle godine policajac ubio nenaoružang afroameričkog tinejdžera Michaela Browna.

Published On 13 Mar 2015

Dva policajca ranjena su u pucnjavi tokom protesta ispred zgrade policije u Fergusonu, u saveznoj američkoj državi Missouri. Građani su se okupili nakon što je šef policije Thomas Jackson podnio ostavku zbog izvještaja Ministarstva pravde koji potvrđuje raširen rasizam u toj policijskoj stanici. Više detalja ima Ivica Puljić.

Published On 12 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO